5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Mladi uljepšali obilježavanje 8. marta na ulicama Novog Travnika

Danas je na ulicama Novog Travnika obilježen Međunarodni dan žena. Događaj su organizovali članovi Omladinskog udruženja Nova vizija koji su slučajnim prolaznicama dijelili prigodne i kreativne poklone koje su volonteri sami izradili.

Pored poklona i ugodnog druženja primarni cilj je bio ukazati na nužnost ozbiljnijeg shvatanja Međunarodnog dana žena u smislu da današnji dan ni u kom slučaju ne treba biti podložan bilo kakvoj komercijalizaciji niti shvatati kao jedini dan u godini kada se trebaju poštivati ženska prava.

“2020. godina je 111 godina od kako je počela borba za prava žena. Nažalost, ovo je godina u kojoj još uvijek moramo da se borimo i zalažemo za prava žena skoro kao i davne 1909 godine. Poštovanje ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća pripadnica ženskog spola nije zaživjelo u pravom smislu. U prilog tome govori činjenica da u Bosni i Hercegovini imamo samo 6 načelnica, dok je učešće žena u općinskim i gradskim vijećima manje od 20%. Ipak, pored činjenice da u Bosni i Hercegovini žene nisu dovoljno zastupljene u političkom i društvenom angažmanu kroz rukovodeće pozicije raduje činjenica da u našem gradu od 18 javnih preduzeća i ustanova na rukovodećim pozicijama imamo 14 žena”, rekli su nam iz Omladinskog udruženja Nova vizija.

Na kraju su mladi poručili: „Cvijeće je lijepo, ali prava, ženska solidarnost i ravnopravnost su nam mnogo draže“

Popularni članci