Ministri Trojke se odmah odrekli novog povećanja plate, ali za sada ništa od trajnog rješenja

167

Vijeće ministara BiH je danas donijelo odluku o povećanju osnovice zaposlenima u državnim institucijama sa 535 na 600 KM. Funkcioneri Trojke ističu da se odriču svog povećanja te da će tražiti rješenje i za ostale.

Vijeće ministara usvojilo je Nacrt zakona o budžetu Bosne i Hercegovine za 2023. godinu u kojem je predviđeno povećanje plata na državnom nivou. Time će nakon dugo godina državni službenici, pripadnici Oružanih snaga BiH i granični policajci dobiti povećanje plata. Međutim, njihovo povećanje će zbog malog koeficijenta biti mizerno, a povećanje političarima u Parlamentu BiH, zbog visokog koeficijenta, enormno.

Iz stranaka Trojke (Naša stranka, NiP i SDP) su tim povodom poslali saopćenje u kojem podržavaju povećanje osnovice.

“Povećanje plate našim vojnicima, policajcima i brojnim drugima koji omogućavaju da kao država uopšte funkcioniše znači ustvari jačanje države. Pogotovo smo zadovoljni činjenicom da smo njihovu potrebu za povećanjem plata uspjeli zadovoljiti u vrijeme inflatornog pritiska”, navode oni.

Međutim, kako su plate povećane i funkcionerima, tj. izabranim i imenovanim licima, iz Trojke o tome kažu da će pokušati naći rješenje.

“Došlo je do povećanja osnovice za sve, ali su se zato naši ministri Zukan Helez, Edin Forto, Sevlid Hurtić i Elmedin Konaković, te zamjenici ministara Duška Jurišić, Muhamed Hasanović i Elvir Mahmuzić odrekli uvećanja još prije glasanja. Tada smo i raspravljali kako da taj problem riješimo i odlučili smo se da idemo u zakonsko razdvajanje plata izabranih i imenovanih od zaposlenih na državnom nivou, a dotad da se odreknemo uvećanja. To smo i usvojili na Vijeću ministara. Na odricanje ćemo pozvati i naše zastupnike u Zastupničkom i u Domu naroda. Naravno, u parlamentarnoj proceduri još uvijek se može postići da se smanje plate ministara i zastupnika”, navode oni.

Zakonsko razdvajanje plata izabranih i imenovanih od zaposlenih na državnom nivou je u Vijeću ministara urađeno na način da je donesen zaključak prema kojem bi izabrani i imenovani zvaničnici svoje povećanje morali dati u neke druge svrhe.

Međutim, takvo djelovanje nije dovoljno jer bi ono značilo da će povećanje ipak postojati, samo bi se morali dogovoriti o tome kako će biti utrošeno.

Jedino trajno rješenje bi bila izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a što bi se moglo uraditi na nekoliko načina – formiranjem dvije različite osnovice, smanjivanjem koeficijenta parlamentarcima i drugim izabranim zvaničnicima, ili donošenjem izmjena, koje bi propisivale da se povećanje odnosi samo na one koji imaju koeficijent npr. do četiri.

Do sada za ovakvo rješenje nije bilo sluha u Parlamentu BiH, no nova većina koja je formirana je obećala funkcionalnije ponašanje i pronalaženje rješenja. Ovo bi mogao biti dobar primjer na kojem će pokazati ozbiljnost i odgovornost prema građanima.