5.8 C
New York
Tuesday, May 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Manifestacija “513. dani Ajvatovice”: Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

U okviru obilježavanja tradicionalne kulturno-vjerske manifestacije “513. dani Ajvatovice”, jutros je iz Karaule, nedaleko od Turbeta, u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine, krenulo 89 konjanika, koji će nakon prolaska kroz Donji Vakuf nastaviti put ka Pruscu, gdje će u nedjelju biti održan centralni dio manifestacije.

Ukupno 89 konjanika različitih starosnih dobi, odjeveni u tradicionalnu nošnju, nakon učenja odlomaka iz Kur’ana i dove, koju je proučio Džemail ef. Ibranović, krenuli su ka najvećem dovištu muslimana u Evropi, Ajvaz-dedinoj stijeni u Pruscu.

Očuvanje tradicije
Konjanike su prigodnim obraćanjima ispratili muftija travnički Ahmed ef. Adilović, načelnik Općine Travnik Kenan Dautović, predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije Emir Pajić, imami i mnogobrojni građani.

Muftija Adilović je podsjetio da “naš dobri bošnjački narod gaji ovu tradiciju preko 500 godina”, ukazavši na značaj očuvanja tradicije i identiteta jednog naroda.

Muftija Ahmed ef. Adilović je rekao da će današnjem defileu kroz Donji Vakuf, kao i sutrašnjoj centralnoj svečanosti prisustvovati ukupno 285 konjanika.

Konjanici odjeveni u tradicionalnu nošnju, učeći tekbire i ilahije, uz prve zrake sunca prošli su kroz malo mjesto Karaulu, dok su ih s prozora kuća i avlija ispraćali i sretan put poželjeli lokalni mještani.

Prolazak konjanika kroz selo i sveukupan prateći ambijent na trenutak je posmatrače mogao vratiti u neka minula vremena. Nekoliko mališana također je jutros na konjima krenulo ka Ajvatovici, što ukazuje da će ova tradicija biti nastavljena i u godinama koje slijede.

Popularni članci