Macron: Spreman sam razmotriti kandidatski status BiH ukoliko će to popraviti stanje u državi

1603

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je spremnost da razmotri prijedlog Slovenije da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status, odnosno kako je rekao “razmotrit će evropsku perspektivu BiH”. S druge strane, poručuje da je situacija naše zemlje u regionu “prilično jedinstvena”.U vrijeme kada su Ukrajina i Moldavija bile fokus za dobijanje kandidatskog statusa EU, premijer Slovenije Robert Golob predložio je isto i za BiH.

Macron je danas prokomentarisao tu ideju.

“Potpuno sam na raspolaganju za diskusiju o prijedlogu gospodina premijera Goloba i prijedloga nekih drugih kolega. Što se mene tiče, cilj je pružiti maksimalnu šansu za stvaranje mira i stabilnost u regionu”, kazao je Macron.

Međutim, on ističe kako je situacija na Zapadnom Balkanu “kritična”, a Bosne i Hercegovine “jedinstvena”

“Stabilnost Zapadnog Balkana je apsolutno kritična i jasno je da smo tokom jednog od naših najnovijih sastanaka Evropskog vijeća savršeno uočili frustraciju i ogorčenost koja raste u regionu. Mislim da ono što smo uspjeli popraviti između Bugarske i Sjeverne Makedonije je bilo ključno za rješenje situacije za Albaniju i Sjevernu Makedoniju. Ali u isto vrijeme, jasno je da se Bosna i Hercegovina sada nalazi u situaciji prilično jedinstvenoj na Zapadnom Balkanu”, rekao je Macron.

Prokomentarisao je postojeće negativne utjecaje na BiH i kandidatski status kao način rješavanja tog problema.

“Jasno je da imamo sve veće vanjske snage koje koriste ovu situaciju, tenzije među zajednicama da destabilizuju ne samo Bosnu i Hercegovinu, već i najbliže susjede i cijeli region. Mislim da to ne možemo prihvatiti. Ako je evropska perspektiva način da se popravi stanje u BiH, onda sam potpuno spreman to i razmotriti”, istaknuo je.

klix.ba