5.8 C
New York
Friday, June 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Lendo: Manje plate već u martu za zaposlene u javnom sektoru

Premije Srednjobosanskog kantona najavio je kako zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati smanjenje plata shodno krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa.

“Pratimo stanje, nadam se da su proračunski korisnici upoznati i svjesni da je kriza i da je došlo do pada prihoda, već u martu on iznosi 10 posto, te je za očekivati smanjenja plaća. Temeljno ćemo izanalizirati situaciju, zakonski osnov postoji, već smo danas na Vladi dali suglasnost ministrima kojim imaju niže potrošačke jedinice da obave razgovor sa sindikatima da vidimo njihovo mišljenje. Kad dobijemo sva mišljenja donijet ćemo određene zaključke i odluke”, rekao je Lendo.

Lendo je najavio kako će rebalansi proračuna biti rađeni svaki naredni mjesec, a da će do smanjenja doći već u platama za mart.

“Mislim da ćemo nešto umanjiti i plaću za mart. Svaki mjesec ćemo analizirati stanje koje će se sigurno pogoršavati jer su gospodarske aktivnosti sve manje kako odmiče kriza. Danas smo donijeli zaključke da krizni stožer za gospodarstvo i ekonomiju prati izradu rebalansa, da dobiju projekcije prihoda koji će biti smanjeni, naročito indirektni porezi, te da shodno tome kreiramo prvi rebalans, koji će odsad ići svaki mjesec. U ovom trenutku rebalans će biti fokusiran na zdravstvene, gospodarske i radno-pravne mjere”, rekao je Lendo.

Popularni članci