Lažni mediji i lažne vijesti: Portal “Raskrinkavanje.ba” o medijima iz Novog Travnika i Viteza

440

Portali s područja Novog Travnika i Viteza objavili su vijest o “oštećenju mosta u Mjesnoj zajednici Šenkovići”, a pri tome su, kako navodi portal Raskrinkavanje.ba iznijeli niz netačnih informacija koje su nanijele štetu Općini Novi Travnik koja je u nekoliko navrata na iste te portale pokušavala poslati demant i iznijeti svoju “stranu priče”.. Više u nastavku!

Prenosimo dio članka sa portala Raskrinkavanje.ba.

Redakcija Raskrinkavanja zaprimila je 16.3.2023. godine demanti iz Službe za opću upravu i društvene djelatnosti Općine Novi Travnik. U demantiju se navodi da su Crna hronika i nekoliko drugih portala objavili netačne navode o oštećenju mosta u mjesnoj zajednici Šenkovići u Novom Travniku. Iz Službe su naveli da ih niko nije kontaktirao u vezi s informacijama objavljenim na portalu Crna hronika.

Kao razlog za slanje demantija redakciji Raskrinkavanja naveli su da su imali potrebu poslati demanti portalu, ali “kako na stranici nema istaknutih kontakata”, u tome nisu uspjeli.

Portal Crna hronika je u članku od 14.3.2023. godine objavio navode da je oštećen novoizgrađeni most na lokalnom putu u Novom Travniku.

Navod o oštećenom mostu prvobitno je objavljen 14.3.2023. godine na Facebook stranici NoviTravnik.News. Na ovoj Facebook stranici navedeno je da most u Čorbegovom Hanu “nije izdržao ni godinu dana”. Uz taj navod, istaknuto je i da su mještani Šenkovića objavljivali na društvenim mrežama da je došlo do oštećenja mosta.

Članak Crne hronike opremljen je naslovom “(FOTO+VIDEO) POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA MOST OD 80.000 KM. NIJE IZDRŽAO NI GODINU DANA”. U članku je objavljen i videosnimak s Instagram naloga ovog portala. Videosnimak prikazuje vožnju automobilom preko mosta, bez komentara, s opisom “Pogledajte kako izgleda most od 80.000 KM. Nije izdržao ni godinu dana”.

Članak je također objavljen i na portalima BIH vijesti i Vitez.

U članku portala Crna hronika i njegovim prenošenjima navedeno je, kao i u objavi Facebook stranice NoviTravnik.News, da je novoizgrađeni most nakon manje od godinu oštećen zbog nestručno izvedenih radova te da to zahtijeva dodatna ulaganja u rekonstrukciju. U naslovu je naglašeno da je izgradnja mosta koštala 80.000 KM, dok se u članku navodi da je u pitanju projekat vrijedan 800.000 KM.

Facebook stranicu NoviTravnik.News je u vrijeme pisanja analize pratilo 10.460 korisnika/ca ove mreže. Prema podacima iz odjeljka “Transparentost stranice”, stranica pod imenom NoviTravnik.News kreirana je 2016. godine i od tada nije mijenjala ime. Ovom stranicom upravlja pet administratora/ki iz BiH. Podaci o vlasništvu stranice nisu dostupni, kao ni imena administratora/ca niti kontakt-informacije. Na stranici se objavljuju različite informacije vezane za Travnik.

U demantiju iz Službe za opću upravu i društvene djelatnosti Općine Novi Travnik precizira se da je uslijed slijeganja tla došlo do oštećenja na pristupnom putu, a ne na samom mostu, kako je navedeno u članku portala Crna hronika. Ističe se i da nije riječ o projektu vrijednom 800.000 KM. Navedeno je i da radovi na rekonstrukciji pristupnog puta neće zahtijevati dodatna ulaganja, jer je prema ugovoru izvođač radova dužan izvršiti rekonstrukciju.

Demanti se u pravilu objavljuje u mediju koji je prema mišljenju druge strane objavio netačnu informaciju koja je iziskivala reakciju. Kako propisuje Kodeks za štampane i online medije BiH u članu 10, štampani i online mediji “imaju obavezu da objave demanti ako su ispunjeni sljedeći uvjeti: ako su u objavljenom sadržaju informacije neistinite, nepotpune ili netačno prenesene; ako je urednik procijenio da demanti doprinosi tačnosti i nepristrasnosti izvještavanja; ako demanti ukazuje na činjeničnu neosnovanost sadržaja”.

Ističe se i da “novinari i urednici nisu obavezni da objave demanti ako on činjenično ne opovrgava navode iz teksta na koji se demanti odnosi”. Dodatno, “dužina demantija ne može biti veća od dužine originalnog teksta”.

U navedenim člancima portala Crna hronika, BIH vijesti i Vitez nije precizirano da li su i kako pokušali kontaktirati Općinu Novi Travnik te dobiti potvrdu navoda o tome da je došlo do oštećenja mosta, potvrdu o vrijednosti projekta ili, u konačnici, zatražiti stav druge strane u priči.

Portali Crna hronika, BIH vijesti i Vitez nemaju rubriku “Impresum” s imenima novinarskog, uredničkog ili vlasničkog tima. Portal Vitez ima rubriku “Kontakt” u kojoj je dostupna forma uz istaknutu e-mail adresu, putem koje je moguće poslati upit – bez detalja o tome kome se on šalje.

Na Facebook stranici Crna hronika postoji e-mail adresa, iako nema podataka o novinarskom i uredničkom timu. Na Facebook stranici koja je povezana s portalom BIH vijesti takođe je dostupna samo e-mail adresa. Nismo našli Facebook stranicu jasno povezanu s portalom Vitez.

Obratili smo se navedenim portalima koristeći pomenute e-mail adrese. Zanimalo nas je da li su i na koji način provjerili informacije s Facebook stranice koja je izvorno objavila vijest o oštećenju mosta i da li su kontaktirali Općinu. Takođe, pitali smo i zašto nemaju istaknute kontakte i informacije o novinarskoj, uredničkoj i vlasničkoj strukturi.

Do objave ove analize odgovor smo dobili od portala Crna hronika. Kako su naveli u e-mailu, informacije o mostu portalu su “dali lično mještani mjesne zajednice Šenkovići”. U odgovoru portala navodi se i da su fotografije mosta preuzete s “portala NoviTravnikNews”, dok su ostale informacije pronađene na “javnim nabavkama Općine Novi Travnik”.

Na upit o nedostatku informacija o novinarskoj, uredničkoj i vlasničkoj strukturi na portalu te o načinima na koje čitatelji i čitateljke mogu poslati demanti, odgovorili su:

Naš portal je dostupan na svim društvenim mrežama preko kojih se može komunicirati, a to je Email, Facebook, Instagram, Viber, Whatsapp i slično. U svakoj našoj vijesti stoji kontakt broj telefona na koji nam čitatelji/čitateljice mogu ostvariti kontakt sa nama. U članku je jasno naveden broj telefona kao i instagram profil preko kojeg mogu čitatelji komunicirati sa nama.
Kolektiv naše redakciji do sada, ovih 6 godina poslovanja nije niti će odbiti ijedan demant na vijest koji mu napišemo ili prenesemo, tako će biti i sa ovom vijesti ali nam navedena firma/općina nije poslala demant na našu adresu.

Bez jasne regulative nema transparentnosti

Nedostatak zakonske regulative u oblasti transparentnosti medijskog vlasništva ostavlja, između ostalog, i prostor anonimnim portalima da zaobilaze etičke kodekse koji insistiraju na transparentnosti.

Izostavljanjem ili djelimičnim navođenjem podataka u impresumu na način suprotan dobrim medijskim praksama narušava se i pravo čitatelja/ki i javnosti na demanti i odgovor, definisano je u Kodeksu za štampane i online medije Vijeća za štampu.

Kako su sagovornici/e Raskrinkavanja istakli/e, sve dok ne postoji zakonska regulativa koja će urediti ovu oblast, nema ni jasnih mehanizama kojima bi se osigurala puna transparentnost vlasništva i rada medija, naročito internet-portala.

Više na raskrinkavanje.