5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

KOMENTAR: Blaga kriza ili početak pada metalne industrije u SBK

Naše područje bogato je firmama iz metalno-prerađivačkog sektora. U kantonu zasigurno na tom polju prednjače ADK iz Novog Travnika i GS-TMT sa Slimena. To su dvije firme čiji proizvodi se izvoze van granica naše države.

Sa jedne strane ADK u vlasništvu Vili Šumera, biznismena koji se nalazi na listi 20 najbogatijih Slovenaca. Sa druge, GS TMT, “travnički gigant” u vlasništvu Zadranke Snježane Kopruner.

Dva giganta. Ili u prijevodu, firme u kojima radnici “uživaju” dobre plate. Giganti i u tom smislu da vam i na današnjem vremenu treba preporuka (čitaj štela) za neko od radnih mjesta.

Tako je bar bilo jer u posljednje vrijeme ruže ne cvijetaju ni u ovim firmama. Odlazak radne snage u zemlje Europe osjetili su i ADK, ali i GS TMT.

Javna je tajna kako se slovenački biznismen u svojoj firmi u Novom Travniku suočio sa problemom odlaska varioca. Ljudi masovno odlaze, jedan za drugim, a rješenje za problem ne dolazi. Prošla su ona vremena kada ste varioca mogli lako zamijeniti nekim novim, mlađim, iskusnijim – jer “svi su snašli”. Govori i to podatak da na birou za zapošljavanje gotovo nema iskusnih varioca.

U GS TMT-u su se zadnjih mjeseci pojavili neki drugi problemi koji tjeraju radnike da napuštaju i odlaze, uglavnom vani. Pouzdan i iskusan varioc, ili bilo koji drugi radnik iz metalnog sektora danas se plaća zlatom, a zlata najviše ima upravo vani.

I na kraju, niko ne krivi dvije firme za “rasulo” koje im se događa. Razumljivo je kako su porezi na plate ogromni, a privrednik najmanje voli taj novac koji ide državi. Zato plate ne rastu, za razliku od cijena goriva, namirnica i ostalih stvari neophodnih za život.

Početak kraja ili samo blaga kriza dva giganta? Pitamo vas…

Popularni članci