5.8 C
New York
Friday, June 14, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Koliko nas stvarno ima u BiH?

Nažalost negativni trendovi iseljavanja koji su sve više i više učestalija pojava u BiH ima ogroman utjecaj na broj stanovnika naše države. Odavno su se naši političari trebali zamisliti jer postajemo područje bez radno sposobnog i mladog stanovništva koje nosi potencijal u intelektualnom, reproduktivnom i ekonomskom smislu.

Kada se govori o broju stanovnika mi u 21. vijeku se oslanjamo na popis stanovništva iz 2013. godine koji je izveden izvan svih propisa, čiji su rezultati i način objavljivanja bili problematični, generalno to pokazuje odnos društva prema tom problemu. Ova crifra iznosi oko 2.500.000 prema nekim projekcijama. Međutim da je ova cifra netačana govori demograf Amer Osmić koji prema svoji istraživanjima govori da nas ima više.

Kako Amer Osmić kaže: ” “Nismo daleko od ovog broja o kojem ste govorili. Nemamo zvanične podatke, nego operiramo procjenama koje kažu da u BiH danas živi, u osnovu na popis stanovništva iz 2013., oko 500 hiljada stanovnika manje. Ja bi tendirao na osnovu vlastitih istraživanja da je broj stavnovnika u BiH negdje oko tri miliona. Da smo u periodu od 2013. godine do 2020. ostali bez 500.000 stanovnika, na populaciju koja je imala 3,5 miliona stanovnika “

Popularni članci