11.8 C
Novi Travnik
Nedjelja, 16 Maja, 2021

Koja je tajna novotravničkih ramazanija?

Početak mjeseca ramazana sa sobom donese i razne ramazanske specijalitete koji se
tradicionalno pripremaju u tim danima. Vjerovatno najupečatljiviji tradicionalni specijalitet tokom mjeseca ramazana jesu ramazanije ili ramazanske lepine. Sarajevske, zeničke, travničke…. svi tvrde da su baš te najbolje. Provjerili smo i novotravničke i uvjerili da su barem u ravni sa gore nabrojanim.

U ulica Kalinska, između zgrada, taman pred ulazom u jednu nalazi se objekat koji se ničim ne ističe. Tu je smještana „Pekara 31“ koja tokom mjeseca ramazana u ovom gradu je jedno od najposjećenijih mjesta – jer svi kupuju ramazanije kod njih. Zbog toga i ne iznenađuju redovi pred iftar ispred ove pekare.

Na licu mjesta smo se uvjerili kako ide proces pravljenja ramazanija. Vlasnik Sefir Otuzbir nam govori da tokom mjeseca ramazana se trude da nikoga ne ostave bez ramazanije. Uz trud i ljubav prema poslu, pa zatim i ovu atmosferu – dobre ramazanije nije teško napraviti. A kada se nešto ističe kvalitetom, onda ima i mušterija. A tu je i tradicija, i sve ostalo što dolazi.

Pitamo radnike u čemu je tajna, šta se posebno ističe. I oni naglašavaju da čar daje ramazanska atmosfera. A što se tiče samog procesa pravljenja ramazanija – ništa nije posebno. Pravimo ih ovdje kao da ih pravimo sebi kući, trud i ljubav prema tome, a i svijest da ćemo nekoga obradovati. Pitamo koja je posebna tajna, neki tajni recept ovih ramazanija. Uz osmijeh radnici nam odgovaraju:“Ramazan i ramazanska atmosfera..“

Na kraju, kupili smo sebi ramazanije za iftar, a ljubazne domaćine smo ostavili da nastave sa poslom.

(Nove-info)

popularno

Novi Travnik: Sinovi šehida podigli zastavu u Šenkovićima

Drugog dana Ramazanskog bajrama u našoj državi obilježava se Dan šehida. Ovaj dan obilježava se i u novotravničkim selima,...

Općina Novi Travnik sufinansira popravke krovova na objektima zajedničkog stanovanja

Na stranici Općine Novi Travnik objavljen je Javni poziv za sufinansiranje popravke krovova na objektima zajedničkog stanovana u Novom Trvniku.

Saobraćajna nesreća u Novom Travniku

Večeras oko 22 sata dogodila se saobraćajna nesreća na raskrsnici kod Sportske dvorane u Novom Travniku, prenosi Drukčiji. U...

Džemat Lisac: Uručene vakufname IZ braći Mujić Ferzi i Muji i sestri Hasibi

Jutros su prije klanjanja bajram namaza uručene Vakufname islamske zajednice u BiH braći Mujić Muji i Fejzi, te njihovoj sestri Hasibi.
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!