3.6 C
Novi Travnik
Sunday, December 10, 2023

Najčitanije ove sedmice

spot_img

Povezani postovi

Ko će biti prvi čovjek SDA: Mehmedovićev tim Izetbegovićevu kandidaturu nazvao sramnom

Povodom gostovanja predsjednika SDA Bakira Izetbegovića na BHT1, kada je, između ostalog, govorio i o predstojećem stranačkom kongresu i unutarstranačkim izborima, oglasio se tim Šemsudina Mehmedovića.

Tom prilikom Izetbegović je, između ostalog, izjavio kako ne vjeruje da će Mehmedović ispuniti uvjete za kandidaturu za predsjednika SDA, mada je Mehmedović dobio više nego dovoljnu podršku za kandidovanje.

Integritet izbornog procesa

Od potrebnih 15, Mehmedović je dobio podršku 21 općinskog odbora.

– Ponovo pozivamo Izetbegovića, rukovodstvo SDA i odgovorne osobe za izbore u SDA (Izbornu komisiju) da prioritetno i hitno osiguraju integritet izbornog procesa predstojećeg kongresa SDA i da omoguće da članovi kongresa slobodno, svojom voljom izaberu novo rukovodstvo SDA – naglasili su iz Mehmedovićevog tima.

Kao budući kandidat, Mehmedović će, tvrde, pokušati osigurati da ni Bakir, a ni bilo ko drugi, ne sazna kako su glasali članovi kongresa.

– Pozivamo članove kongresa i sve članove SDA da u ovom historijskom trenutku osiguramo integritet izbornog procesa – od štampanja i čuvanja glasačkih listića do procesa brojanja glasova.

Drugo, četvrta uzastopna kandidatura Bakira za predsjednika SDA je sramotni čin i najbolja ilustracija u kojem pravcu ide SDA i zbog čega su potrebne promjene u SDA. Zato, pozivamo Bakira da odustane od četvrte uzastopne kandidature, jer svaki dan tvoga ostanka na čelu SDA je novi dan neizvjesnosti, ne samo za SDA, nego i za budućnost BiH.

“Manifestacija demokratije”, kako navodi Bakir za budući kongres SDA, će se desiti samo ukoliko Bakir odustane od svoje četvrte kandidature i dopusti slobodne i fer izbore u SDA, čime će osloboditi SDA članstvo od pritisaka i političke torture pojedinaca oko Bakira. Bakire Izetbegoviću, odustani od svoje sramne četvrte uzastopne kandidature i omogući da se najveći broj članova SDA slobodno prijavi za izbor predsjednika SDA i druge organe SDA – naglasili su i dodali:

– “Manifestacije demokratije” o kojoj se javno usuđuješ govoriti, nije ništa drugo, do uobičajeno diktatorsko lamentiranje i pokušaj obmanjivanja članstva SDA i javnosti.

Treće, pozivamo te da prije kongresa omogućiš unutar SDA debatu i da se suočiš sa svojim protukandidatima, ukoliko prije toga ne odustaneš od kandidature.

Neka odustane od kandidature

Ovog puta ćemo, sa svojim saradnicima, uraditi sve što je u našoj moći da ne samo raskrinkamo režiranje izbora, nego i da ohrabrimo i zaštitimo članove kongresa da slobodno glasaju za budućnost svih nas.

Tvoje odustajanje od četvrte kandidature za predsjednika SDA bi bila jedna od najvažnijih odluka, ne samo za SDA već i budućnost BiH.

Ukoliko ne odustaneš i ne omogućiš javnu debatu sa protukandidatima, pozivamo te na javno suočavanje i razgovor o svim najvažnijim pitanjima u vezi sa budućnošću BiH i Stranke demokratske akcije. Tvoje četvrto uzastopno kandidiranje za predsjednika SDA je jedna od najtamnijih stranačkih epizoda od osnivanja SDA i tvoja kandidatura će zauvijek ugasiti izvor demokratije unutar SDA na koju se stalno i neprimjerno pozivaš! SDA je iznad svih tvojih kandidatura, preča od mnogih, ali onakva izvorna kakvu smo je osnivali, i kakvu smo prije tačno 33 godine očuvali na Vanrednoj konvenciji u Tešnju.

I na kraju, dok Bakire gradiš zidove oko SDA, da bi očuvao svoju poziciju, do tada izgradnjom političke stabilnosti i mostova saradnje vaš protukandidat gradi poziciju za SDA oko koje će se izgraditi bosanski politički blok, ali i balansirana diplomatska saradnja sa zapadom… sa Izetbegovićem je to nemoguća misija – navodi se u saopćenju Mehmedovićevog tima.

avaz.ba

Popularni članci