5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Kavazović: Apelujem na imućne muslimane, da povedu računa o radnicima i siromašnima

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović održao je hutbu i predvodio je današnji džuma-namaz u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Hutbu prenosimo u nastavku:

Hvala Allahu Uzvišenom. Njemu se zahvaljujemo i od Njega pomoć i oprost tražimo. Njemu se utječemo od poroka i ružnih djela naših.

Svjedočimo da je samo Allah bog i da je Muhammed Njegov rob i Njegov poslanik. On ga je kao milost svjetovima poslao, da radosnu vijest donese i da opomene, prije nego što nastupi Sudnji dan.

Draga braćo i sestre!

Sa minbera Gazi Husrev-begove džamije obraćam se svima vama u domovini i dijaspori. Danas je naša radost velika. Danas vrata naših domova i kapije naših srca otvaramo ramazanu, mjesecu u kojem se naše duše smirene u okrilju beskrajne Allahove milosti.

Istovremeno, u velikoj smo kušnji: naše živote, naše zdravlje i naše imetke Allah mjeri Svojim kantarom i u tom mjerenju iskušava našu snagu, strpljivost, pouzdanje u Njega i Njegovo određenje. Jesmo li dorasli da se na nas odnose riječi našeg Vjerovjesnika, a.s.: „Čudno je stanje mu’minovo; zaista je njemu uvijek dobro. A tako nije nikome osim vjerniku. Ako ga zadesi nešto lijepo, zahvali se Allahu na blagodati, a ako ga zadesi kakvo iskušenje, on se strpi pa mu opet bude dobro“.

Braćo i sestre!

Blagoslovljeno vrijeme ramazana je nenadoknadivo, po bereketu koji nosi u sebi. To je odabrano vrijeme, kao što su Jerusalem i Meka odabrana mjesta i kao što su Ibrahim, Musa, Isa i Muhammed, a.s., odabrani među ljudima. To je vrijeme u kojem se iznova čula Allahova riječ, Uputa ljudima. O tom vremenu govori nam veličanstveni Kur’an:

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ ۚ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ ۖ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ ۗ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

„U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla, pa ko od vas dočeka mjesec kod kuće, neka ga u postu provede, a ko bude bolestan ili na putu, neka isti broj drugih dana posti, – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate – , da određeni broj dana ispunite, i da Allaha veličate zato što vam je ukazao na pravi put, i da zahvalni budete“. (El-Bekare, 185.)

Braćo i sestre!

Vjera nas uči da Božija milost natkriljuje ljudsko strpljenje koje pokazujemo u nevolji i velikim iskušenjima. Primjera je mnogo, kako onih o kojima Kur’an govori u kazivanjima o Ibrahimu, Ejubu, Jakubu ili Jusufu (a.s.), tako i u životima svakog od nas, u kojima smo se osvjedočili u ovu životnu istinu.

I ovih dana, dok nastojimo suzbiti pandemiju virusa kakvog čovječanstvo u posljednje vrijeme ne pamti, vidimo koliko nam je važna životna škola istrajnosti i strpljivosti. Trudom i znanjem, moguće je doći do željenog rezultata. Dani i mjeseci pred nama zahtijevat će od nas vjerničku posvećenost, trud, strpljivost i istrajnost da pobijedimo podmuklog neprijatelja s kojim se suočavamo. Mnogo puta do sada smo ponavljali lekciju strpljivosti uz ramazan; sada je došlo vrijeme ispita i provjere da li smo je i savladali.

Allah kaže: „O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju namaza! Allah je doista na strani strpljivih“. (El-Bekare, 153.) I namaz i post treba da nas učine u društvu boljim, naš karakter čvršćim, a u borbi s iskušenjima istrajnim i postojanim.

Dok smo u ramazanu, razmišljajmo o dva savjeta, dvije preporuke koje nam je Vjerovjesnik ostavio u amanet. Jedna je da ne napuštamo mjesto boravka, kako ne bismo ugrozili zdravlje ljudi, a druga je da postimo, jer će post ojačati naše zdravlje. Sada su ova dva savjeta presudna za cijelo čovječanstvo.

Braćo i sestre!

U ramazanskom vremenu su otvorena vrata Allahovog oprosta, kako nas je poučio Muhammed (a.s.). Svakom čovjeku su potrebni Allahova milost i oprost, makar živio samo tren svog ovozemaljskog života. Allah najviše voli one koji se kaju. Njegov oprost je širok koliko nebesa i Zemlja, pa zbog toga požurimo pokucati na vrata Njegova oprosta, jer Allah kaže:

وَسَارِعُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا السَّمَاوَاتُ وَالْأَرْضُ أُعِدَّتْ لِلْمُتَّقِينَ

 „Trudite se da zaslužite oprost Gospodara svoga i džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje; za one koji, i kada su u obilju i kada su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju – a Allah voli one koji dobra djela čine: i za one koji se, kada grijeh počine ili kada se prema sebi ogriješe, Allaha sjete i oprost za grijehe svoje zamole – a ko će oprostiti grijehe ako ne Allah? – i koji svjesno u grijehu ne ustraju“. (Alu Imran, 133-135.)

Allahov vjerovjesnik Muhammed, a.s., činio je Allahu istigfar po sedamdeset puta svaki dan. Zbog toga nemojmo olahko preći preko njegovih riječi u kojima nas podsjeća na gore pomenuti ajet: „Nesretan je, kaže Vjerovjesnk, samo onaj kome je u ovom mjesecu (ramazanu) uskraćen Božiji oprost. Sjetite se dok ste gladni i žedni, gladi i žeđi Sudnjeg dana. Dijelite onima koji su siromašni i napušteni. Poštujte starije i imajte samilosti prema mlađima. Održavajte rodbinske veze“.

Braćo i sestre!

Allahovom voljom, naša zajednica je stavljena na kušnju. Bit ćemo uskraćeni okupljanja u našim džamijama, onako kako smo navikli. No, ubijeđen sam, to će samo pojačati našu ljubav prema džematu i džamiji. Naša srca će poželjeti bereket džemata još više.

Savjetujem vam da u svojim kućama, gdje god je to moguće, obavljate namaz u džematu, sa svojom čeljadi. Neka imamet preuzme onaj koji najbolje uči Kur’an od muških članova porodice. Klanjajte teravih-namaz u svojim kućama, sa svojim evladima. Provedite dio noći u učenju i čitanju Kur’ana, kako biste ga razumjeli. Ne zaboravite, ovo je mjesec objave Kur’ana, po kome je njegovo vrijeme blagoslovljeno.

Apelujem na sve imućne muslimane, koji imaju poslove, da povedu računa o dvije kategorije ljudi: o radnicima i njihovim porodicama i o pravu siromaha u njihovom imetku. Allah je imućne muslimane pomenuo u Svojoj Knjizi, kada je rekao:

وَالَّذِينَ فِي أَمْوَالِهِمْ حَقٌّ مَعْلُومٌ * لِلسَّائِلِ وَالْمَحْرُومِ

 „Oni u čijim imecima su određena (propisana) prava: za onoga koji traži opskrbu (radnika) i siromaha“. (El-Me’aridž, 24.) Apelujem na njih da sačuvaju što više radnih mjesta, da se potrude iznaći nove mogućnosti u kreiranju poslova kako bi pomogli radnicima. Umjesto da razmišljaju o otkazima neka razmisle o organizaciji novih poslova. Sačuvajmo ljude na okupu, jer je čovjek vredniji od zlata. Zapamtimo, sve na ovom svijetu ima vrijednost po čovjeku; bez njega sve je bezvrijedno. Podijelite teret sa svojim radnicima, pa će Allah upotpuniti Svoj bereket u vašim imecima. Sada je vašem imetku potrebnija hajirli dova radnika i siromaha nego profit.

Također, obraćam se imućnim muslimanima i muslimankama, svim postačima koji posjeduju propisani minimum imetka (nisaba), da izdvoje zekat i sadekatul-fitr u danima ramazana. Naša dobra ulema, naši prethodnici, davno su donijeli fetvu o prijevremenom izdvajanju zekata u vremenima krize i nepogode. Mislimo na siromahe, ali mislimo i na djecu koju trebamo školovati, i na druge potrebe koje će se ukazati. Izdvojimo svoj zekat i sadekatul-fitr onako kako nam je propisano Kur’anom i sunetom Allahovog vjerovjesnika u Bejtul-mal, za potrebe siromaha, studenata i učenika.

Pozivam vas da iftarima koje ste planirali organizirati pomognete javne kuhinje i njihov rad. Sada je u svemu potrebna štednja, red i racionalnost u korištenju resursa. I na početku ovog blagoslovljenog mjeseca apeliram na sve vas da zasijete zemlju i da dovom zamolimo dragog Boga za bereket u našem radu.

Braćo i sestre!

Znajmo da se dani koji su pred nama neće ponoviti. Muhammed, a.s., došao je među nas da ljude uputi na Pravi put. On nije mogao ostati s nama zauvijek. Iza sebe je ostavio Božiju knjigu i svoj sunnet. Za njih je kazao da ako ih se budemo držali nećemo zgriješiti niti prema Bogu, niti prema sebi, niti prema drugim ljudima. Naređeno nam je u Kur’anu da o stvarima o kojima ne znamo upitamo one kojima je znanje dato. Poštujmo znanje koje je dato ljudima, jer je ono Božija blagodat. Držimo se onoga što znamo i nastojmo saznati ono što nam je još nepoznato. Poštujmo učene ljude i držimo do njihovog stava. U danima koji su pred nama bit će mnogo smutnje i optužbi. Poštujmo propise i preporuke odgovornih za javno zdravlje. Pomozimo im savjetom ako vidimo da možda nisu sve uzeli u obzir.

Zamolimo Allaha u Čijoj ruci je sva moć i znanje za milost, oprost i spas od kušnje i belaja. Allahu milostivi, učvrsti nas na Pravom putu i ispravnosti; odvrati nas od onih poslova za koje bismo se kajali na Sudnjem danu; opskrbi nas Tvojom opskrbom; odbij od nas zlo koje su nam drugi namijenili. Gospodaru naš, olakšaj nam naš hal i pomozi nam da se kušnja kojom smo pogođeni završi dobrim po sve ljude i sva Tvoja stvorenja, tako Ti Tvoje milosti u ovom Tvom mjesecu i ovom velikom danu.

Amin!

Popularni članci