Izetbegović o Konakoviću: Dodiku je isporučio sigurnosni sektor, servilan je prema HDZ-u i SNSD-u

174

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović osvrnuo se na medijske nastupe prvog čovjeka NiP-a Elmedina Konakovića te je poručio kako u svakom javnom istupu aktuelni šef bh. diplomatije izgovori laž.

Između ostalog, Izetbegović se osvrnuo na tvrdnje Konakovića kako je u OSA-i zadokumentovano preko 100 slučajeva zloupotrebe prisluškivanja bez naloga suda.

“Pozvao je Konaković i da se ti “dokazi” istraže. Tužilaštvo je zatim potvrdilo da “dokazi” o kojima Konaković govori uopšte ne postoje, odnosno da Konaković ponovo, po ko zna koji put, lažima pokušava obmanuti javnost. Imat će svakako Konaković priliku dokazati svoje “dokaze” na sudu po tužbi bivšeg direktora OSA-e. Ono što neće uspjeti jeste da lažima sakrije činjenicu kako je, u zamjenu za svoju ministarsku fotelju, upravo OSA-u i cijeli državni sigurnosni sektor isporučio Miloradu Dodiku. Time je omogućio da velikosrpski propagandisti, kojima je prošlo rukovodstvo OSA-e zabranilo ulazak u BiH, danas slobodno agituju po državi, skupa sa ranije protjeranim ruskim obavještajcima i diplomatama kojima je Konaković potpisao ulazak u zemlju”, rekao je Izetbegović.

Također, Izetbegović se osvrnuo na odnos Konakovića i drugih partnera u državnoj koaliciji.

“Ne može Konaković lažima i spinovima prikriti činjenicu da je, skupa sa svojim partnerima, Dodiku dao četvrtog delegata u Domu naroda PSBiH kako bi ušli u vlast, a zatim i državni finansijski sektor, pa 70 miliona KM za kumovu zgradu, pa dodatnih 100 miliona KM od indirektnih poreza u korist RS-a, a na štetu Federacije. Ili da je lobirao po EU da se vlastima entiteta RS, u jeku najtežih napada na ustavnopravni poredak BiH i dok mu na sastancima psuju genocid u Srebrenici, ukinu ekonomske sankcije. Laži kojima se do sada služio nisu dovoljne da sakriju činjenicu da je Agenciju za državnu službu BiH, Autoceste FBiH i Fond za zaštitu okoliša isporučio HDZ-u. Ne mogu opravdati namjeru da HDZ-u isporuči sudiju Ustavnog suda BiH bez ikakvog iskustva u pravosuđu, a zatim i Izborni zakon po diktatu Dragana Čovića, pa SNSD-u i HDZ-u zakon o Ustavnom sudu BiH i državnu imovinu koju devalviraju poredeći je sa ‘nekom njivom'”, poručio je Izetbegović.

Naglasio je kako Trojka ima servilan pristup prema HDZ-u i SNSD-u.

“Servilnost prema SNSD-u i HDZ-u, ali i komšijama kod kojih ima status ‘dobrog dečka’, Konaković pokušava kompenzirati napadima na stranke iz probosanskog bloka, na Islamsku zajednicu, pa čak i medije koji ga upozoravaju da su on i njegova ekipa iz “Trojke” po broju ličnih grešaka već odavno ispunili bonus, da gube utakmicu i da će taj poraz dugoročno koštati državu. SDA, a siguran sam i većina stranaka iz probosanskog bloka, nastavit će da se suprotstavljaju po državu štetnoj politici ‘Trojke’ i njenih koalicionih partnera. Izdaja državnih i interesa naroda u ovom mandatu mora biti zaustavljena pod svaku cijenu, a političari poput Konakovića moraju biti zaustavljeni i odbačeni od naroda u svakom od narednih mandata”, zaključio je Izetbegović.