5.8 C
New York
Friday, June 14, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Izetbegović: Dok kritičari pametuju, Novalić radi

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je kako daje punu podršku premijeru Fadilu Novaliću i Vladi FBiH u pripremi i realizaciji seta ekonomskih mjera s ciljem ublažavanja posljedica krize izazvane pandemijom koronavirusa.

“Pozdravljam i konstruktivni dijalog koji Novalić i Vlada FBiH vode s predstavnicima svih političkih stranaka, sindikatima i udruženjima s ciljem da se pronađu najbolja rješenja kako bi se na krizu odgovorilo što efikasnije. Uvjeren sam da će premijer Novalić i Vlada koju predvodi prihvatiti svaki realan i provodiv prijedlog, koji može značiti poboljšanje predloženog seta ekonomskih mjera”, poručio je Izetbegović na svom službenom Facebook profilu.

Međutim, kaže on, kao i mnogo puta ranije, svjedočimo neutemeljenim kritikama na račun Novalića i njegovog rada.

Populisti i samozvani analitičari

“Te kritike dolaze od samozvanih analitičara, ljudi koji nikad ništa konkretno u životu nisu radili, klasičnih populista koji pričaju ono što misle da bi narod volio čuti. Kritike dolaze i od političke konkurencije koja u pravilu više priča nego što radi. Takve kritičare su najbolje demantirali događaji, činjenice i brojke vezane za postignuto u prethodnih pet godina mandata Vlade FBiH”, naveo je Izetbegović.

Kako dalje navodi, kada se usvajao Zakon o radu, Novalićevi kritičari su govorili da će se broj zaposlenih smanjiti.

“Novalić je govorio da će biti više radnih mjesta, i to se i desilo. Broj zaposlenih u Federaciji BiH u protekle četiri godine se povećao za 60.403. Kada se radila reforma penzionog fonda, Novalićevi kritičari su plašili javnost kako će se penzioni fond urušiti, a penzioneri ostati bez svojih zasluženih penzija. Ponovo se ispostavilo da nisu bili u pravu oni, nego premijer Novalić. Zavod PIO je stabilniji nego ikad. Penzije su neupitne. Prosječna penzija je 2015. iznosila 372 KM, danas je 417 KM. Nakon zatečenog gubitka u 2015. godini od oko 220 miliona KM, Zavod PIO danas ostvaruje godišnji suficit od 74 miliona KM”, istaknuo je Izetbegović te dodao:

“Ranije smo penzionere i borce gledali na protestima. Danas su njihove penzije i boračke naknade neupitne. Riješeno je i pitanje prava demobiliziranih boraca, a u budžetu Federacije BiH za 2020. godinu obezbijeđeno dodatnih 82 miliona KM za boračko-invalidsku zaštitu. Na ulicama su ranijih godina bili i nezadovoljni radnici brojnih preduzeća. Danas nema radničkih protesta, blokada ulica, štrajkova”.

U Novalićevom mandatu, kaže on, Federacija BiH je po prvi puta u historiji počela da bilježi suficit. Godišnji bruto domaći proizvod povećan je za cijelih 4,57 milijardi KM.

“Premijer Novalić je bio najuporniji zagovarač uvođenja akcize na gorivo, unatoč teškim otporima populista koji su tvrdili da će sve poskupiti. Ništa nije poskupilo, čak ni gorivo čija je cijena niža u odnosu na 2016. A Federacija BiH je pokrenula najintenzivniji ciklus izgradnje putne infrastrukture od svog osnutka”, istaknuo je.

Porezna uprava FBiH je, potcrtao je, iz godine u godinu povećavala prihode, a prošlu godinu je završila s rekordnih 5,3 milijarde KM prihoda, što jasno govori o konstantnom ekonomskom napretku.

Rezultati rada

“Rast prihoda namjenske industrije je enorman. U periodu prije Novalića namjenska industrija je poslovala uz gubitak od 23 miliona maraka. Prošlu godinu bilježi se više od 300 miliona KM prihoda. U prethodnih pet godina Novalićevog mandata FBiH je postala ekonomski pokretač cijele BiH. Tri četvrtine privrednog života, ekonomske akumulacije i prikupljenog PDV-a dolaze iz Federacije BiH, 80 posto goriva se troši u Federaciji, 90 posto stranih investicija dolazi u Federaciju”, naglašava Izetbegović.

Kako dalje navodi Izetbegović, “dok su kritičari pametovali, Novalić je radio”.

“I nikada se kao premijer nije trudio da bude popularan i slatkorječiv, već produktivan i efikasan. Rezultati njegovog rada su jasno vidljivi, a njihove kritike su ostale mrtvo slovo na papiru, uzalud potrošene minute na TV ekranima. Svaki put, bez izuzetka, Novalić je bio u pravu, a njegovi kritičari u krivu. Samo su zbunjivali narod i nanosili štetu. Zato i ovaj put trebamo vjerovati premijeru Novaliću, uzdati se u Vladu Federacije BiH i podržati mjere koje oni predlažu”, stav je lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Popularni članci