Izbori u SAD-u donijeli rekordan broj pobjeda za kandidate muslimane

485

Rekordne pobjede muslimana na izborima u SAD-u pokazuju da se zajednica “transformirala” iz marginalizirane u onu koja zapravo donosi odluke, stoji u izvještaju muslimanske organizacije za građanske slobode CAIR.

Najmanje 82 Amerikanca muslimanske vjeroispovijesti pobijedilo je na lokalnim, državnim zakonodavnim, državnim, pravosudnim i saveznim nivoima na izborima u SAD-u, oborivši prethodni rekord od 71 muslimanske izborne pobjede 2020. godine.

Brojke se temelje na procjeni Vijeća za američko-islamske odnose (CAIR), muslimanske organizacije za građanske slobode i Jetpac Resource Centra, neprofitne organizacije koja se fokusira na povećanje zastupljenosti muslimana u američkoj vladi i politici.

“Pobjede su svjedočanstvo stalnog uspona naše zajednice u američkoj politici i povjerenja koje su naši susjedi dali nama da ih predstavljamo i borimo se za njihove interese”, rekao je u izjavi izvršni direktor CAIR-a Nihad Awad.

“Svjedoci smo velikog koraka u političkoj transformaciji američke muslimanske zajednice od marginaliziranih glasača koji su bili po strani do donositelja odluka”, dodao je Awad.

CAIR i Jetpac prate izborne podatke u SAD-u posljednjih šest godina. Ove su godine pratili ukupno 146 američkih muslimanskih kandidata koji su se takmičili za urede, uključujući 51 državnog zakonodavnog kandidata u 23 države SAD-a.

Generalna skupština Illinoisa pozdravila je svoje prve muslimanske američke članove, 23-godišnju Nabeelu Syed i 33-godišnjeg Abdelnassera Rashida.

Salman Bhojani i Suleman Lalani postali su prvi muslimani koji su izabrani u zakonodavno tijelo Teksasa.

U Georgiji su izabrane četiri Amerikanke muslimanske vjeroispovjesti uključujući Palestinku Ruwu Romman, koja je prva muslimanka koja je postala predstavnica u Državnom domu, i Amerikanku iz Bangladeša Nabilah Islam, koja je prva muslimanka i prva žena iz Južne Azije koja je izabrana u državni Senat.

Zaynab Mohamed, 25-godišnja Amerikanka iz Somalije, izabrana je u senat Minnesote. Postala je najmlađa žena izabrana u najveći državni gornji dom i bila je jedna od prve tri crne žene u zakonodavnom tijelu.

Također u Minnesoti, prvi i jedini musliman u SAD-u izabran na državnu dužnost, glavni državni advokat države Minnesote Keith Ellison, ponovo je izabran.

Ponovo je izabran 21 aktualni državni zakonodavac, a pridružilo im se još 16 muslimanskih kandidata koji su izabrani, čime je ukupan broj muslimanskih državnih zakonodavaca u SAD-u porastao na 43.

“Izborni rezultati pokazuju da muslimanska zajednica gradi infrastrukturu za održivi izborni uspjeh”, rekao je izvršni direktor Jetpac Resource Centera Mohammed Missouri.

“Odluke o politici obrazovanja, stanovanja, klime i građanskih prava oblikuju državna zakonodavna tijela i ključno je da naš glas bude zastupljen u procesu donošenja politika”, dodao je Missouri.

klix.ba