5.8 C
New York
Tuesday, July 23, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Helez: Dobit će po nosu svako ko krene u avanturu otcjepljenja od Bosne i Hercegovine

“NATO savez je velika vojna alijansa i, ukoliko oni žele a mi ispunimo standard, postat ćemo članica ovog saveza”, izjavio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine i potpredsjednik SDP-a Zukan Helez gostujući u programu BIR televizije.

Istakao je da je naša zemlja ubrzano krenula da ispunjava ono što su joj obaveze u reformskom procesu prema NATO savezu. Da li određena politička opcija podržava ili ne podržava članstvo Bosne i Hercegovine u NATO savezu, to za sada, kako kaže ministar, nije presudna stvar.

Ovom prilikom istakao je i da BiH ima dobar standard kada je u pitanju obuka vojske koja može odgovoriti najzahtjevnijim operacijama i zadacima.

“Pokušavamo nabaviti opremu i pojačati odbrambene mehanizme. Ustvari, mi naše Oružane snage usklađujemo s NATO standardima i na dobrom smo putu. Ali, u NATO savez se prima konsenzusom. Mi moramo praviti dobre diplomatske odnose s državama kojih se pitaju oko ulaska u NATO savez, to su članice, njih 31. Jedan dio političara iz manjeg bh. entiteta se ne slaže da idemo u NATO savez. Međutim, slažu se, ali kada tu bude Srbija”, kazao je ministar Helez.

Naglasio je i da veliki broj političara iz Rs želi da Bosna i Hercegovina bude članica NATO saveza, te pojasnio da ulazak u NATO nije samo vojno pitanje, nego i ekonomsko i političko.

Smatra da bi ulazak u NATO donio vojnu sigurnost i stabilnost državi, a što bi rezultiralo i sigurnijim okruženjem za strane ulagače.

“Bosna i Hercegovina najbolje funkcioniše kad se ne miješaju susjedi ili neko drugi. Zato je najbolje da nas ostave na miru, da mi kreiramo svoju sudbinu kako mi želimo”, naveo je Helez, prenosi SlobodnaBosna.ba.

Osvrnuvši se na prijetnje Milorada Dodika o otcjepljenju Rs, secesiji i podjelama, poslao je jasne poruke, te kazao “da će svako dobiti po nosu ko krene u avanturu otcjepljenja u BiH”.

“Moj cilj su granice BiH, suverenitet i teritorijalni integritet. To je naša tapija, naša zakletva. Naša država je zjenica našeg oka i to ne damo nikome. Onima koji pokušavaju podrivati, uvijek ćemo kazati isto: ‘Ne dirajte ovu državu, imat ćete odgovore patriota ove zemlje, svih, i Srba, Hrvata, Bošnjaka'”, poručio je Helez.

Govoreći o tome da BiH kao država nema potpisan ugovor sa Islamskom zajednicom, ministar Helez je kazao da očekuje da to pitanje bude riješeno.

“To je nešto što moramo i trebamo uraditi u ovom sazivu. To će biti jedan od mojih prioriteta, da se sjedne i kaže tačno šta je problem, da to riješimo i završimo taj proces. Islamska zajednica je od svih zajednica najveća, najmnogoljudnija, najjača i sramota je da nema potpisan ugovor s državom, a da druge dvije vjerske zajednice imaju. Kao član Vijeća ministara BiH i zamjenik predsjedavajućeg lično ću se založiti da se to pitanje završi. Moramo voditi računa da sve tri vjerske zajednice imaju potpisan s državom. Detalji i nijanse se mogu riješiti i ispraviti”, stava je Helez.

Ovom prilikom osvrnuo se i na dugogodišnji problem unutar Oružanih snaga BiH i slučaj Emele Mujanović, kojoj je osporeno da kao vojnikinja nosi mahramu u Oružanim snagama.

“Prvi put kao ministar čujem da neko ima problema. Pozivam da se javi meni u Ministarstvo, to ćemo riješiti”, kazao je ministar Helez, te istakao da je nošenje mahrame stvar ličnog opredjeljenja koje se ne treba propitivati u kontekstu vjere.

Pozvao je sve koji imaju bilo kakvih problema, posebno onih koji se odnose na uskraćivanje vjerskih prava, da mu se jave.

“Neću dozvoliti da se to dešava u Ministarstvu dok sam ja na čelu”, poručio je ministar Helez.

Popularni članci