13 C
Novi Travnik
Petak, 22 Oktobra, 2021

HDZ-ovi ministri u Vladi SBK nisu usvojili prijedlog pomoći privatnim preduzećima

Na 99. sjednici Vlade SBK održanoj 07.10.2021.godine u Travniku, nije usvojen Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava sa pozicije “Subvencije privatnim preduzećima – poticaj privredi”.

Predloženom Odlukom od strane Ministarstva privrede SBK, planirana je raspodjela finansijskih sredstava u iznosu od 1.110.000,00 KM za 405 poslovnih subjekata koji zapošljavaju 8.426 radnika.

Pet članova Vlade SBK, iz reda HDZ BiH, koji čine većinu (5 od 9 članova) nisu podržali Prijedlog navedene Odluke. Prilikom izjašnjavanja o ovoj tački dnevnog reda članovi Vlade iz redova navedene političke opcije ostali su suzdržani, dok su preostali članovi iz reda SDA BiH podržali Prijedlog Odluke.

Podsjećamo, privreda u SBK-u još nije dostigla razinu zaposlenosti prije pandemije Covid-19. Prema podatcima Porezne uprave FBiH situacija na tržištu rada je i dalje složena, jer postoje sektori u privredi u kojima je nezaposlenost još uvijek osjetno velika. Neusvajanjem Odluke odgođena je realizacija subvencija privredi SBK i na taj način onemogućena prijeko potrebna podrška privrednim subjektima.

Ministarstvo privrede SBK će uputiti neizmjenjeni Prijedlog Odluke o raspodjeli sredstava sa pozicije “Subvencije privatnim preduzećima – poticaj privredi” za iduću sjednicu Vlade SBK.

(Bug.ba)

popularno

Penzioneri iz SBK najavljuju moguće proteste

Penzioneri Srednjobosanskog kantona, kao i svi penzioneri u Federaciji BiH, Dan penzionera ove godine dočekuju u veoma teškom položaju. Penzije nisu povećane...

Novi Travnik: Radari najavljeni na četiri lokacije

Radarske kontrole za danas su najavljene na četiri lokacije, i to: 09:00-10:00h Vodovod OŠ 10:30-11:30h Rankovići

Novotravničanin Abaz Mandžuka novi direktor bugojanskog Binasa

Abaz Mandžuka je jučer imenovan za novog v.d. direktora bugojanskog Binasa. Imenovala ga je Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici. Rođen je...

Pohod u Travnik mališana iz obdaništa “Sultan Fatih”

Povodom obilježavanja rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., mališani obdaništa "Sultan Fatih" su prodefilirali sunčanim ulicama Travnika. Tom prilikom su...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!