5.8 C
New York
Friday, June 14, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Fahrudin Solak suspendovan s pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite

Fahrudin Solak, glavni akter afere “Respiratori”, suspendovan je s pozicije direktora Federalne uprave civilne zaštite na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH, potvrđeno je za Klix.ba.Mustafa Kadribegović, koji je do sada bio pomoćnik direktora, rukovodit će FUCZ-om i vršiti sve poslove po ovlaštenju dok Fahrudinu Solaku traje “preventivna suspenzija”.

Suspenzija Fahrudina Solaka proslijeđena je na potvrđivanje Vladi FBiH nakon što je Administrativna komisija Vlade FBiH podržala njegovu suspenziju.

Nakon što je objelodanjena afera “Respiratori” Solak se oglasio saopštenjem obznanivši da je zatražio da ga Vlada Federacije BiH suspenduje dok se, kako je naveo, ne dokaže njegova nevinost u postupku nabavke spornih respiratora.

Zahtjev za “preventivnu suspenziju” podnio je, kako je to saopćila Vlada FBiH, 5. maja 2020. godine.

Solak će tako do okončanja istrage u epiloga cijelog procesa ostati po strani, a osim pozicije direktora FUCZ-a obnašao je i dužnost načelnika Kriznog štaba FBiH u doba trajanja stanja prirodne nesreće.

U međuvremenu su isplivali brojni dokazi koji daju osnov opravdane sumnje da su izvršena barem tri krivična djela, a sada je na potezu Tužilaštvo BiH.

Upravo je jučer nakon vještačenja pristiglih respiratora potvrđeno da ne posjeduju ni minimum kriterija da bi se mogli koristiti na jedinicama intenzivne njege u bolnicama te da se radi o respiratorima koji se koriste u vozilima hitne pomoći, dakle u transportu pacijenata.

Osim ovog segmenta u cijelom procesu nabavke respiratora sumnjiv je i način izbora firme “Srebrena malina” kao dobavljača, zatim usklađenost sa Zakonom o javnim nabavkama i još mnogo toga.

Popularni članci