Evropski parlament osudio izjave ratnog zločinca, HDZ-ovci bili protiv

519
09.05.2019., Zagreb - Predstavljanje knjige akademika Josipa Pecarica - Dario Kordic. Knjigu su predstavili msgr. dr. Vlado Kosic, biskup sisacki Zvonimir Hodak, odvjetnik i kolumnist prof. dr. sc. Marko Tokic i autor akademik Josip Pecaric.rPhoto: Borna Filic/PIXSELL

Evropski parlament je u srijedu izglasao amandman kojim se osuđuju izjave haškog osuđenika Darija Kordića, snažno podržavajući poziv na jasno ograđivanje od njegovih izjava.

Amandman je dobio podršku 526 zastupnika, dok je 43 bilo protiv. Ova odluka izazvala je razdvojene stavove među političkim strankama i zastupnicima, piše Dnevno.hr.

HDZ-ovi zastupnici, članovi Evropske pučke stranke (EPP), uključujući Karla Resslera, Sunčanu Glavak, Tomislava Sokola i Željanu Zovko, glasali su protiv amandmana.

Također, protiv su glasali i predstavnik Hrvatskih suverenista, koji pripada Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR), Ladislav Ilčić, te nezavisni zastupnik Ivan Sinčić. Njihovim glasanjem odbili su se ograditi od izjava Darija Kordića.

S druge strane, zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) podržali su amandman i jasno osudili izjave Darija Kordića. Biljana Borzan, Predrag Fred Matić, Tonino Picula, Romana Jerković te Valter Flego iz Istarskog demokratskog sabora, koji pripada klubu zastupnika Renew u Evropskom parlamentu, izrazili su podršku ovoj osudi.

Amandman je bio dio glasanja o Izvješću o Bosni i Hercegovini koje je predložio Paul Rangel, portugalski zastupnik iz EPP-a. Nizozemska zastupnica Tineke Strik iz Zelenih, njemački zastupnik Dietmar Koster iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata (S&D) te slovenski zastupnik Klemen Grošelj iz kluba zastupnika Renew predložili su ovaj amandman s ciljem da se političke stranke, posebno članovi vlasti u Bosni i Hercegovini, jasno ograde od izjava Darija Kordića. Također su pozvali pravosudne vlasti Bosne i Hercegovine da preduzmu odgovarajuće pravne radnje.

Glasanje o ovom amandmanu odražava različite stavove zastupnika Evropskog parlamenta u vezi s izjavama Darija Kordića.

Podsjećamo, haški osuđenik i ratni zločinac Dario Kordić je snimljen prošle godine kako daje sramotan odgovor na pitanje “Da li je vrijedilo zatvora i rata”, a taj videosnimak je sada javno objavljen.

Snimak počinje tako što Kordić prepričava svoj razgovor sa jednim od prisutnih na druženju.

“Pitao me u tišini, je li vrijedilo zatvora, rata. Ja sam mu rekao sve bih ponovio, ni sekunde ne bih zamijenio, svaka je sekunda vrijedila”, kazao je.