16.8 C
Novi Travnik
Subota, 15 Avgusta, 2020
nove-info.com

Evo koliko je iznosila najviša plaća isplaćena u doba korone

Period pandemije koronavirusa u BiH obilježen je brojnim otkazima, ali i smanjenjem plaća onima koji su uspjeli zadržati svoj posao. Da nisu svi građani BiH na isti način pogođeni korona ekonomskom krizom, pokazuju podaci poreznih uprava FBiH i RS.  

Određeni bonusi

Iz Porezne uprave FBiH kazali su nam, naime, da prema evidencijama u Federaciji, najviša neto plaća koja je prijavljena za mart iznosila je 181.842,35 KM i to u djelatnosti bankarstva.

– Najviša neto plaća za april bila je 98.357 KM, u djelatnosti trgovine – istaknuto je.

Dodali su da podatak o najvišoj isplaćenoj plaći za maj 2020. godine u ovom trenutku ne mogu dostaviti, jer se podaci još dostavljaju i obrađuju.

– Na isplaćene iznose plaća su obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi. S obzirom na to da su ovi iznosi plaća isplaćeni samo u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da oni, osim mjesečne redovne plaće, sadrže i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarilo to lice u tom mjesecu – pojasnili su.

S druge strane, iz Porezne uprave RS kazali su da je najviša plaća u martu ove godine isplaćena na području Republike Srpske iznosila 19.923 KM.

Različite djelatnosti

– Ovu plaću ostvario je poreski obveznik iz Banje Luke u oblasti stručne, naučne i tehničke djelatnosti. Kada je riječ o aprilu ove godine, najviša plaća iznosila je 25.185 KM. I ova plaća ostvarena je na području Banje Luke, ali u i djelatnosti osiguranja – pojasnili su.

Dodali su da kad je u pitanju maj ove godine, najviša plaća iznosila je 30.876 KM.

– Ova plaća je ostvarena u Bosanskoj Gradišci i ponovo u oblasti stručne, naučne i tehničke djelatnosti – naglasili su. 

Prosječna plaća niža od 1.500 KM

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim licima u BiH za april 2020. godine iznosila je 1.454 KM, što pokazuje nominalan pad za 1,1 posto u odnosu na decembar 2019. godine.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u martu ove godine iznosila je 1.466 KM, što pokazuje nominalan pad za 0,3 posto u odnosu na decembar 2019. godine.

popularno

Detalji saobraćajne nesreće na Komaru: život izgubila dva učenika Elči Ibrahim – pašine medrese, 3 u bolnici

Kako nezvanično saznajemo, u saobraćajnoj nesreći su poginula 2 učenika Elči Ibrahim - pašine medrese u Travniku koji su tu školu završili...

Teška saobraćajna nesreća na Komaru: 2 mladića poginula, 3 u bolnici

Kako nezvanično saznajemo, danas se na putu Turbe - Donji Vakuf, na prevoju Komar desila teška saobraćajna nesreća u kojoj su 2...

Od sutra i zvanično jeftinije komercijalno testiranje na koronavirus u FBiH, poznata je i cijena

Kao što je Klix.ba jučer najavio, i Federacija BiH će sniziti cijenu komercijalnog testiranja na koronavirus pa će tako već od sutra...

Matko Križanović još u bjekstvu, pritvorena osoba koja ga je podstrekavala

Adrijanu Jurkoviću Adiju iz Čapljine, određen jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je podstrekavao Matka Križanovića, na izvršenje krivičnog djela
8,454PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Sadržaj je zaštićen!