5.8 C
New York
Monday, June 24, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Džaferović: U SBK zbog pandemije oko 2.300 manje uposlenih

Predsjedajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je da Vlada Srednjobosanskog kantona, Krizni štab i medicinski radnici vrijedno rade te da su učinili sve što mogu kako bi borba protiv pandemije u tom dijelu BiH bila što uspješnija i kako bi šteta po ekonomiju bila što manja.

To je kazao novinarima nakon sastanka s predstavnicima Vlade i Kriznog štaba Srednjobosanskog kantona te rukovodiocima ključnih medicinskih ustanova u tom kantonu s kojima je razgovarao o borbi protiv pandemije koronavirusa i borbi za očuvanje ekonomije.

Istakao je da prije početka pandemije u tom kantonu nije postojao nijedan medicinski kapacitet koji bi bio osposobljen za liječenje zaraznih bolesti, ali da su uspjeli osposobiti značajne medicinske kapacitete, te da danas imaju 105 kreveta za potrebe liječenja bolesnika, još 100 u rezervi te još 1.000 u daljnjoj rezervi.

Naglasio je da su uradili sve što su mogli te da su dali sredstva da se odmah nabavi oprema, tako da je zdravstveni sektor u SBK na najbolji mogući način, imajući u vidu uvjete, odgovorio na izazove pandemije.

Džaferović je istakao da je u SBK zaraženo 27 osoba te da su zdravstveni radnici dobro uradili svoj dio posla.

  • Kada je u pitanju ekonomija, kao direktna posljedica ekonomske krize izazvane pandemijom i mjerama koje je donio Federalni štab koji upravlja krizom, onemogućen je rad za 8.100 subjekata – naglasio je Džaferović te dodao da je manje zaposlenih danas nego prije pandemije za oko 2.300 radnika.

Naglasio je da Vlada SBK poduzima sve mjere kako bi se tim ljudima pomoglo te da su uradili sve što je s njihove strane moguće.

Džaferović je naglasio da Vlada SBK očekuje bolju koordinaciju između tog nivoa vlasti s federalnim i državnim, i u pogledu borbe protiv pandemije i u zdravstvenom i u ekonomskom aspektu.

  • Zbog izostanka adekvatne koordinacije, 23 osobe danas se nalaze na području ovog kantona koja su ušla u BiH preko graničnih prijelaza u Republici Srpskoj, i vlasti ne znaju gdje se te osobe nalaze, a postoji strah da te osobe mogu biti prenosioci zaraze – istakao je Džaferović.

Naglasio je da očekuju i brže donošenje ekonomskih mjera s državnog i federalnog nivoa.

  • Njima je daleko čekati 28. april kada je zakazana sjednica Parlamenta Federacije BiH i stvari se moraju promptno rješavati – kazao je Džaferović.

Izrazio je zadovoljstvo radom Vlade SBK i medicinske struke te dodao da će isticati zahtjeve te vlade da se što brže djeluje kada je u pitanju zaštita ekonomije.

Popularni članci