5.8 C
New York
Friday, June 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Džaferović: Oružane snage BiH mogu vršiti dezinfekciju

Mogući dolazak jedinice Oružanih snaga Ruske Federacije u Mostar kako bi izvršila dezinfekciju Sveučilišne kliničke bolnice izazvao je dosta nejasnoća. Očekuje se da konačnu odluku o davanju dozvole ovoj vojnoj jedinici za ulazak na teritoriju Bosne i Hercegovine iz Srbije donese Predsjedništvo BiH.

Predsjedavajući Šefik Džaferović kaže da Predsjedništvo BiH ne može odlučivati u ovom slučaju, jer nisu ispoštovane neophodne procedure.

– Ne postoji ni stav Vijeća ministara ni nadležnih ministarstava i drugih agencija koje moraju biti uključene u cijeli proces – kaže Džaferović.

Što se tiče eventualne saradnje s oružanim snagama drugih država i njihovog dolaska u BiH, Džaferović kaže da je zahvalan svima onima koji žele pomoći, ali se moraju ispoštovati procedure.

– Ministarstvo odbrane BiH i nadležna ministarstava drugih država mogu postići bilateralni sporazum o saradnji, naravno uz koordinaciju s EUFOR-om i odobrenje Predsjedništva BiH – istaknuo je Džaferović.

Dodaje kako, inače, ne vidi potrebu da se za dezinfekciju bolničkih ustanova u BiH angažiraju oružane snage drugih država.

– Oružane snage BiH imaju jedinicu koja je obučena za dezinfekciju i dekontaminaciju. Kao jedan od članova Predsjedništva u čijoj je to nadležnosti, spreman sam da u svakom trenutku dam odobrenje za upotrebu te jedinice u bilo kojem dijelu naše zemlje. Koliko sam upoznat, BiH raspolaže i dovoljnom količinom sredstava koja se koriste za dezinfekciju. Bosna i Hercegovina treba da se, prije svega, oslanja na vlastite resurse – kazao je Džaferović za Fenu.

Popularni članci