5.8 C
New York
Monday, June 24, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Dragan Čović oduševio prisutne govorom u Busovači

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović komentarisao je u Busovači na proslavi 30. godišnjice utemeljenja stranke i aktuelnu problematiku nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH.Obraćajući se na svečanoj akademiji, Čović je uputio nekoliko poruka.

“Hrvati su predvodnici euroatlantskih integracija”, istaknuo je te pozvao na poštivanje svih odluka Ustavnog suda.

“Čini mi se da mnogi koriste razne krize da bi zaustavili sve procese i razgradili Bosnu i Hercegovinu. Hrvati se kao najmalobrojniji, a najveći politički narod u Bosni i Hercegovini predvođen HDZ-om BiH, stožernom strankom i Hrvatskim narodnim saborom, neće se umoriti da gradimo i dalje euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Jednino hrvatski narod iskreno želi euroatlantske integracije za Bosnu i Hercegovinu. Hrvatski narod jedni se zalaže za poštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, zato, teško možemo prihvatiti kada nam neko komentira šta je u Ustavu. Svi oni koji komentiraju, neka ispoštuju Odluke Ustavnog suda, to je moja poruka prijateljima. Ne stavljamo se na stranu jedne, druge ili pete opcije, razmišljamo o budućnosti naše domovine Bosne i Hercegovine i potpunoj jednakopravnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, predstavljenu kroz legitimne predstavnike, upravo onako kako je to u Ustavu BiH definirano”, naglasio je dr. Čović.

“Mi želimo poštivati Ustav Bosne i Hercegovine i želimo Bosnu i Hercegovinu, vrlo jasno, kao zemlju tri potpuno ustavno jednakopravna konstitutivna naroda, koju će predstavljati predstavnici Hrvata, koje hrvatski narod izabere. To je nešto što nije retrogradno, nešto što nije protiv evropskih standarda. To je nešto što je zapisano u Daytonskom mirovnom sporazumu, to je nešto što precizno piše u Ustavu Bosne i Hercegovine. Oni koji su jednom, dva puta, pa tri puta birali predstavnike u ime Hrvata, na svim nivoima, to će pokušati opet ako dobiju priliku. Na nama je da pokažemo sa svakog dijela Bosne i Hercegovine, da nismo oni koji dijele, nego grade Bosnu i Hercegovinu, i borimo se za jednakost svakog Hrvata od Posavine, preko Središnje Bosne dole do Neuma”, poručio je Čović i dodao: “Oni koji nas svrstavaju da smo dobri s jednima ili drugima, mi uvijek poručujemo da smo jednako dobri i sa jednima i sa drugima. Dobri smo sa svima onima koji će razumjeti našu potrebu, koji će pristati da zajedno gradimo ovaj prostor”.

(Klix.ba)

Popularni članci