5.8 C
New York
Friday, June 14, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Dosta fabrika u SBK bi se moglo privremeno zatvoriti zbog koronavirusa

Problemi u vezi s koronavirusom već su ozbiljno pogodili bh. ekonomiju, a u Udruženju poslodavaca Federacije BiH kažu kako će se dosta fabrika morati privremeno zatvoriti.

Iako situacija sa koronavirusom još nije dostigla svoj vrhunac pojedine grane ekonomije već osjete probleme. Turizam već sad osjeća problem, kao i sektori transporta, prijevoza robe, jer je smanjen promet robe i usluga, a to je bilo i prvo na udaru.

Gledajući naš kanton i fabrike u SBK, veliki udio u privredi SBK imaju fabrike koje se bave tekstilnom industrijom i obućarskom. Zbog problema u Italiji, jer većina ih radi za italijanske firme i praktično su zaustavljene moglo bi doći do privremenog zatvaranja istih.

Udruženje poslodavaca zakazalo je svoje hitno zasjedanje, baš na poziv tekstilaca, zbog potrebe za dogovorom i planiranjem šta učiniti.

“Dosta fabrika će se morati privremeno zatvoriti, kako u Federaciji, tako i u RS-u. Nije bitno drugačija situacija ni kod njih”, kaže predsjednik Udruženja poslodavaca.

Pod posebnim udarom je i industija namještaja koja većinu repromaterijala dobavlja iz Kine. Zalihe se smanjuju i sama proizvodnja dolazi pod znak pitanja.

Popularni članci