5.8 C
New York
Tuesday, May 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Dodik pisao predsjedniku Kine: Ostavljeni od Evrope, gledamo u vas i nadamo se

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je pismo zahvalnosti predsjedniku Narodne Republike Kine Xi Jipingu ističući da se Kina ponovo pokazala kao istinski prijatelj svim narodima u BiH i na zapadnom Balkanu, te u najtežim trenucima pružila blagovremenu i konkretnu pomoć i podršku, bez uslovljavanja i, iznad svega, iskrenu i bratsku.

“Nerijetko ste bili među prvim zemljama, kojima je pružana Vaša i pomoć Vaše zemlje. Tako je i danas. Nakon što je zabilježen prvi slučaj zaraze virusom korona u Banjaluci, Vaša zemlja bila je prva, koja nam je ponudila pomoć putem Ambasade NR Kine u BiH, koja nam je već dostavila određenu količinu zaštitnih maski, sredstava za higijenu i dezinfekciju”, istakao je Dodik u pismu zahvalnosti.

Član Predsjedništva BiH izrazio je zahvalnost svima u Ambasadi Kine u BiH, koji zajedno sa ambasadorom Ji Pingom, traže dodatne načine kako bi pomogli u borbi protiv širenja virusa u BiH.

“Takođe, zahvalni smo i Vašim građanima, našoj kineskoj braći i sestrama, koji žive i rade u BiH, koji su pokazali veliku odgovornost prema sredinama u kojima žive ličnim primjerima, ali i solidarnost donacijama i pomoći lokalnim zajednicama u borbi protiv širenja virusa”, naglasio je Dodik.

Podsjetivši da su u BiH već preduzete određene preventivne mjere s ciljem sprečavanja daljeg širenja virusa, Dodik je istakao da je BiH zemlja u tranziciji, sa oskudnim materijalnim, tehničkim i stručnim resursima, i bez pomoći drugih zemalja teško će uspjeti da se sama izbori sa ovom pandemijom:

“Nažalost, mnoge evropske zemlje, koje su nam bliže geografski, već su javno iskazale da neće biti u mogućnosti da nam pomognu. Svjesni smo da su se Vašoj zemlji obratile mnoge druge zemlje za pomoć, kao i činjenice da bez obzira na razvijenost Vaše velike zemlje, nećete biti u mogućnosti svima pomoći u skladu sa njihovim potrebama.

Ostavljeni od Evrope, gledamo u Vas i nadamo se pomoći Kine da zajednički pobijedimo i pokažemo da samo ujedinjeni možemo uspostaviti harmoniju i prosperitet u svijetu. Kina svojim primjerom pokazuje novi put i primjer Pekinškog konsenzusa koji nam daje novu priliku da se ravnopravno pozicioniramo i razvijamo bez uslovljavanja i pritiska”, napisao je član Predsjedništva BiH.

On je izrazio zahvalnost kineskom predsjedniku na njegovoj spremnosti da se zajedno radi na jačanju odnosa Kine i BiH na svim poljima, a naročito u okviru inicijative “Pojas i put”: “Poštovani predsjedniče, uz najbolje želje za mir i blagostanje prijateljskog kineskog naroda, molim Vas primite izraze mog dubokog poštovanja.”

(radiosarajevo.ba)

Popularni članci