2 C
Novi Travnik
Ponedjeljak, 29 Novembra, 2021

Dodik koketira s “deklaracijom o izlasku iz BiH”, Komšić podsjetio na tragičnost takvih iluzija

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je na najavu Milorada Dodika o izradi deklaracije HDZ-a i SNSD-a o izlasku dva naroda iz BiH, ukoliko se i dalje na bazi presuda Evropskog suda za ljudska prava bude dovodio u pitanje princip “konstitutivnosti naroda” i bude zahtjevalo građansko uređenje BiH.

“Implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava neminovno vode ka definisanju Bosne i Hercegovine kao građanske države. Naše zalaganje za Bosnu i Hercegovinu kao građansku državu u potpunosti je u korelaciji sa tim presudama. To što se te presude ne sviđaju Dodiku i Čoviću, jer oni imaju drugačije vizije, nije naš nego njihov problem, i oni nemaju problem sa nama nego sa evropskim i civilizacijskim vrijednostima”, komentarisao je Komšić.

On je kazao da njihove eventualne deklaracije nikoga ne obavezuju na bilo šta, niti su oni ekskluzivni predstavnici Srba i Hrvata.

“Uostalom, pozivam ih da Srbe i Hrvate prestanu tretirati ka stoku, za koju misle da je mogu uvoditi i izvoditi iz države Bosne i Hercegovine. Posljednji put kada su neki imali iluzije da se narodi mogu izvoditi iz države u državu, cijela stvar se završila tragično. Žalosno je i da su 25 godina poslije Dodik i Čović zagovarači takvih politika”, zaključio je član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Naime, član Predsjedništva Milorad Dodik je u intervjuu za Večernji list kazao kako postoji hipotetička mogućnost o “izdvajanju Hrvata i Srba iz BiH”.

“Imate jedan narod koji želi realizaciju građanske priče, a druga dva naroda to ne žele. To su Srbi i Hrvati. Ako se na tome bude insistiralo, vjerojatno će predstavnici tih dvaju naroda donijeti zajedničku deklaraciju i tražiti da iziđu iz BiH jer im se osporavaju prava garantovana ustavom i Djetonskim mirovnim sporazumom”, kazao je Dodik.

Štaviše, smatra da Sarajevo ne bi ništa učinilo kada bi se dogodio raspad BiH, a svoj rezon iznio je na sljedeći način:

“Evo, recimo, Izetbegović je čuo da ja i Čović ne želimo kršenje Ustava i osporavanje Dejtona te povlačimo potez o izlasku iz BiH. Izetbegović ode u Predsjedništvo, tamo nema mene i ne može angažirati vojsku ni protiv Banje Luke ili Mostara. Ako bi se vojska uporabila, imali bismo posve drugu situaciju. Ne može poslati ni policiju u Mostar ili Banju Luku. Federalna policija ne može prijeći entitetsku granicu, niti iz jedne županije u drugu…”, rekao je Dodik između ostalog.

popularno

Početak radne sedmica donosi snijeg u BiH

Nova radna sedmica trebala bi donijeti prvi snijeg u ovoj sezoni, ako je vjerovati meteorolozi. "Sutra u Bosni i...

Prevent Travnik traži rukovodioca proizvodnje

Prevent Travnik d.o.o. Travnik, članica Prevent Grupacije zapošljava blizu 300 uposlenika. Kombinacija stručnog tima i savremene tehnologije garantuje izuzetno...

Novi Travnik: Danas radari na četiri lokacije

Najavljene radarske kontrole za 28. 11. 2021. -PS NOVI TRAVNIK 15:00 do 17:00 sati M-16.4 Vodovod17:30 do 19:00 sati...

Srednjobosanske šume / Oglas za posao

Srednjobosanske šume / Šume SBK raspisuju oglas za zasnivanje radnog odnosa na određeno radno vrijeme. Prijem radnika na određeno...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!