5.8 C
New York
Monday, June 24, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Danas okupljanje građana nakon ubistva ljekarke Azre Spahić u Sarajevu

Za danas u 18 sati u Sarajevu je najavljeno okupljanje građana nakon što je u saobraćajnoj nesreći 26. maja usmrćena 25-godišnja ljekarka Azra Spahić.

Okupljanje u centralnoj ulici Maršala Tita zakazala je grupa građana okupljena u Facebook grupi “Vi ovo dozvoljavate – Za Editu i Selmu”, koja je formirana nakon što su u saobraćajnoj nesreći 2016. poginule studentice Selma Agić i Edita Malkoč. Kao i 2016., i sada žele ukazati na veliku nesigurnost u saobraćaju.

“I danas ponavljamo ono što smo tada poručivale – ulice Sarajeva nisu sigurne, postojeći zakonski propisi nisu adekvatni, institucije moraju preuzeti odgovornost i ponuditi rješenja. Poslije nepovratno otetih života, za sve ovo je već kasno, ali to ne znači da ćemo prihvatiti trenutnu situaciju”, istaknuto je.

Građani na mjestu pogibije Spahić, na Marijin Dvoru u blizini tržnog centra SCC, odaju počast sugrađanki polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća. U nesreći su povrijeđene S.A. (1997.) i S.E. (2002.). Spahić je preminula na mjestu nesreće.
Nesreća se desila u noćnim satima kada je automobil, kojim je upravljao 26-godišnji Armin Berberović, izgubio kontrolu nad vozilom i udario pješakinje dok su prelazile preko pješačkog prelaza. Berberović je nedugo nakon toga uhapšen, a MUP Kantona Sarajevo je objavio sljedeće:

Da nije imao položen vozački ispit;

Da je tokom vožnje imao 0,41 promil alkohola u krvi;

Da je vozio brže od ograničenja.

Osim toga, kako saznaje Klix.ba, više puta su mu izdavani prekršajni nalozi zbog vožnje bez položenog vozačkog ispita, ali protiv njega nisu podnošene krivične prijave. Kantonalnom tužilaštvu je predat jučer.

Uprava MUP-a Kantona Sarajevo je sinoć imala hitnu sjednicu na kojoj se razmatralo kako poboljšati saobraćajnu sigurnost. Za danas u 11 sati je najavljena vanredna sjednica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj će se razmatrati pitanje saobraćajne (ne)sigurnosti.

Popularni članci