16 C
Novi Travnik
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Damir Džumhur uskoro dobija status vrhunskog sportiste u BiH

Nerfid Džumhur, otac najuspješnijeg bosanskohercegovačkog tenisera Damira Džumhura, danas je razgovarao s ministricom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević o temama koje se odnose na Damirov status u BiH.Džumhur i Gudeljević su razgovarali o tretmanu institucija države glede Damirovog proglašenja vrhunskim sportistom, potpori države za učestvovanje na turnirima i drugim bitnim temama koje se odnose na rad ovog sportiste.

Nažalost, 2017. godine Džumhurova prijava za status vrhunskog sportiste je odbijena zato što je “zahtjev neuredan”.

Nerfid Džumhur u razgovoru s ministricom Ankicom Gudeljević

Nerfid Džumhur u razgovoru s ministricom Ankicom Gudeljević

Imajući u vidu ovu činjenicu, ministrica Gudeljević je željela pokrenuti razgovor o ovoj temi cijeneći da formalni propust ne bi smio stajati na putu sportisti koji godišnje trideset sedmica igra mečeve prezentirajući tako tokom cijele godine Bosnu i Hercegovinu kao njen najbolji promotor.

Već sama činjenica da se vrhunski sportisti moraju prijaviti na konkurs umjesto da se po automatizmu prethodnih uspjeha njihov izbor stavlja u proceduru je nedopustiva.

Ujedno, treba naglasiti da je Džumhur prvi sportista koji je 2010. godine Bosni i Hercegovini donio zlato s Olimpijskih igara u Singapuru te da je u tom razdoblju bio treći junior na svijetu.

Ministrica Gudeljević je naglasila da će poduzeti sve što je u ingerenciji ministarstva kako bi nepravda prema Džumhuru bila ispravljena i kako bi se u proceduru vratio njegov izbor za vrhunskog sportistu BiH.

Istakla je da je sport veoma značajan za jednu državu, da su sportisti njeni najbolji promotori, a sportisti koji osvajaju medalje moraju biti prioritet i imati zasluženo mjesto u društvu.

Na pitanje kakav je osjećaj biti otac i učitelj svjetski poznatom teniseru, Džumhurov otac je jednostavno rekao: “Naježim se”.

popularno

FOTO – “Novotravničko biserje” ugostilo BZK “Preporod” iz Viteza

KUD "Novotravničko biserje" održalo je zajednički koncert s BZK “Preporod” iz Viteza. Preko stotinu mladih se družilo u našem gradu, a građani...

Maturanti novotravničke gimnazije iz 1971. sastali se na 50 godina mature

Jedna jako lijepa priča dolazi nam iz našeg Novog Travnika. Nakon pedeset godina sastali su se maturanti novotravničke gimnazije iz 1971. godine.

Narandžasto upozorenje zbog očekivanih visokih temperatura

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog visokih dnevnih temperatura zraka i vrlo visokih vrijednosti UV indeksa koji se očekuju...

Kod Kupresa Travničanin kamionom udario u medvjeda

Na magistralnom putnom pravcu Kupres – Šujica, u mjestu Poganac u petak u ranim jutarnjim satima dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!