5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Cvijanović i Dodik idu na inaguraciju Erdoganu

Ceremoniji inauguracije predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, koja se održava sutra u Ankari, prisustvovat će veliki broj svjetskih lidera…

…među kojima su predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik.

Pozivajući se na svoje izvore, turski list Hurriyet javio je da će 20 lidera i blizu 45 ministara spoljnih poslova biti prisutno na inauguraciji.

U izvještaju se navodi da će brojne delegacije predstavljati turkofone republike, te da će inauguraciji prisustvovati predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Očekuje se da sutra u Ankari budu predsjednici balkanskih zemalja, te Somalije i Alžira, dok će brojne druge zemlje predstavljati premijeri i šefovi diplomatija.

Kada se radi o arapskim zemljama, za sada je poznato da će ceremoniji prisustvovati premijer Katara Muhamed bin Abdulrahman bin Džasim el Tani i predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata Muhamed bin Zajed el Nahijan, koji će biti prvi lider sa kojim će se Erdogan sastati nakon inauguracije. Taj sastanak planiran je 10. juna, jer je poznato da će Nahijan posjetiti Istanbul kako bi tog dana gledao finale fudbalske Lige šampiona.

Erdogan je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora u Turskoj održanom u nedjelju, 28. maja, kako javlja SRNA.

(Vijesti.ba)

Popularni članci