5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Čović, Nikšić i Dodik formirali tim za pripremu izmjena Izbornog zakona: Rok od šest mjeseci

Delegacije stranaka koje formiraju vlast na državnom nivou dogovorile su danas da formiraju radnu grupu koja će raditi na izmjenama Izbornog zakona BiH što je dio koalicionog dogovora, ali i zadatak koji je međunarodna zajednica ostavila domaćim političarima.

Nakon sastanka su se medijima obratili predsjednici HDZ-a Dragan Čović, SDP-a Nermin Nikšić i SNSD-a Milorad Dodik. Rečeno je da su razgovarali o budućoj dinamici rada nove vlasti na državnom nivou, ali i neizbježnim izbornim reformama.

“Danas smo dogovorili i da damo po jednu osobu koja bi krenula sa pripremom Izbornog zakona. I dali smo. Moguće da će prvi dio biti u vezi sa CIK-om, mehanizamom provođenja izbora, ali će na red doći i sve druge teme, jer je naša obaveza u šest mjeseci nakon uspostave vijesti to donijeti”, rekao je Čović.

On je naveo da taj tim za pripremu izmjena Izbornog zakona čine Nerin Dizdar ispred SDP-a, Sredoje Nović ispred SNSD-a i Darijana Filipović ispred HDZ-a.

Cilj današnjeg sastanka bio je i da se, kako kaže Čović, pokuša stvoriti “jedan prihvatljiviji i učinkovitiji ambijent rada izvršne vlasti u BiH i FBiH”.

“Čini mi se da uz više ili manje problema, to ide pristojno dobro i da se dobila jedna dinamika u Vijeću ministara i u parlamentu. Odluke se u Vijeću ministara već donese jednoglasno, to samo sada treba dinamizirati. Ono gdje malo zapinjemo je parlamentarni rad, treba još raditi da se osjeti parlamentarna većina bez obzira na to koja je tema. Vjerujem da ćemo napraviti tu klimu povjerenja, tamo gdje se nismo usaglasili, ne moramo to stavljati u prvi plan”, rekao je on.

Popularni članci