5.8 C
New York
Sunday, February 25, 2024

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Čović i Dodik saglasni: Strane sudije treba izbaciti iz Ustavnog suda BiH

U Konjicu je danas održan sastanak predstavnika stranaka Trojke, te delegacija SNSD-a i HDZ-a.

Nakon sastanka, medijima se obratio lider SNSD-a Milorad Dodik.

  • Veoma je važno da se održao sastanak partnera. Jedna od tema je bio zakon iz RS. Razumijem bošnjačke partnere koji se bune – rekao je na početku Dodik

Kazao je kako su na sastanku napravili set pitanja koje trebaju razmotriti kao i kako ih se može realizovati.

  • Imamo različite poglede. Mi smo ovdje za potpuno čišćenje BiH od bilo kakvog stranog utjecaja. Ne samo od lažnih visokih predstavnika, već i od američkog ambasadora koji se upliće u unutrašnje stvari BiH.

Neki to prihvataju, neki kažu vladavina prava, a u Ustavu piše da visokog predstavnika bira Vijeće sigurnosti UN-a. Oni kažu vladavina prava, a kad im to kažete onda nije to – rekao je Dodik i dodao:

  • Ako hoćemo EU onda neka se Ustavni sud stavi da se rješava. Ako je prioritet zašto bi to kasnije rješavali.

Nismo pričali o detaljima, ali to je obaveza za EU. Mi nismo ukinuili Ustavni sud. Neće se primjenjivati dok se ne donese zakon o Ustavnom sudu.

Dodik je rekao da će, ukoliko mu visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) poništi ovaj zakon, mu “pokazati srednji prst”.

Istakao je kako je podnio prijavu protiv sebe, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića i Nenada Stevandića Tužilaštvu BiH jer su podržavali donošenje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS.

  • Kao što znate, ja sam podnio sam krivičnu prijavu. Izuzimajući mene, sve ćemo zaštititi ukoliko Tužilaštvo krene djelovati selektivno.

Nećemo odustati, spriječit ćemo Sud i Tužilaštvo BiH da procesuiraju odgovorne u RS – poručio je Dodik.

Sličnog stava bio je i Čović:

Vrlo smo racionalno govorili da je naš put evropski i da nema alternative. 14 uslova bi trebalo ispuniti i to se poklapa sa onim 31 prioritetom. Želimo na praktičan način pokazati da se te teme više ne mogu izbjegavati. Jer ako izbjegavamo, ulazimo u veće probleme. Oko Ustavnog suda, pa i imenovanje iz Federacije na mjesto koje je upražnjeno već 10 mjeseci. Razgovarali smo o fiskalnoj problematici. Kad je evropska budućnost, želimo vrlo praktično dati odgovor na svih 14 prioriteta. Mislimo da ovo partnerstvo može to iznijeti – kazao je Čović.

Upitan je o izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

  • Na tome radimo zadnjih 10 godina. Jedan od prioriteta je da treba donijeti novu odluku/zakon o Ustavnom sudu i riješiti pitanje stranaca u Ustavnom sudu. Nema EU sa strancima u institucijama BiH. Kada i kako, to se moramo dogovoriti između sebe.

Popularni članci