5.8 C
New York
Friday, June 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Brza cesta Lašva – Nević Polje: Ukupna dužina bit će više od 24 kilometra, aktivno se gradi skoro pet kilometara dionice

Na području Srednjobosanskog kantona u toku je izgradnja jednog dijela dionice brze ceste Lašva – Nević Polje, LOT 5, u dužini od 4,8 kilometara. Ostala četiri LOT-a ove dionice čine Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu) te poslovna zona Vitez (petlja Vitez – od ulaza do izlaza iz poslovne zone). Buduća cesta Lašva – Nević Polje bit će ukupne dužine od 24,3 kilometra. Na LOT-u 5 grade se četiri mosta i jedan vijadukt. Početak sekcije LOT-a 5 nalazi se poslije petlje Vitez – izlaz iz poslovne zone, koja će biti izgrađena u sklopu gradnje LOT-a 4 (poslovna zona Vitez).

Na kraju sekcije LOT-a 5 predviđena je izgradnja petlje Nević Polje tipa denivelirani kružni tok. Na mjestu petlje brza cesta se pristupnim rampama priključuje na magistralnu cestu M-16.4 Nević Polje – Bugojno. LOT 5 riješen je kao cesta s karakteristikama brze ceste s dvjema prometnim trakovima (vozni i pretjecajni) za svaki smjer kretanja. Izvođač radova je Hering d. d. Široki Brijeg, a nadzor Divel d. o. o. i Zagrebinspekt d. o. o. Mostar. Buduća brza cesta povezat će središnja područja BiH s autocestom na koridoru Vc u blizini petlje Lučani (Lašva) te će predstavljati važan cestovni pravac za Federaciju BiH u smjeru zapad – istok.

Odlukom Vlade FBiH utvrđeno je da je JP Autoceste FBiH provoditelj i korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju dionice brze ceste Lašva – Nević Polje na prvom, drugom, trećem i petom, a JP Ceste Federacije BiH na četvrtom LOT-u. Izgradnja se financira namjenskim sredstvima iz proračuna Vlade FBiH.

Za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje planirano je 42, 000.000 KM te 2,000.000 KM za dionicu prolazak kroz poslovnu zonu Vitez (LOT 4) na brzoj cesti Lašva – Nević Polje. Sredstva su namijenjena za projektiranje, eksproprijaciju, građevinske radove i nadzor. Također su za izgradnju brze ceste Lašva – Travnik – Jajce, dionica Nević Polje – Turbe, u dužini od 10,8 kilometara, planirana 3,000.000 KM, i to za projektiranje.

Popularni članci