5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Bosna i Hercegovina: Dodik traži 200 miliona eura od MMF-a

Milorad Dodik, član Predsjendištva Bosne i Hercegovine, govorio je danas u Banjoj Luci o vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH koja će biti održana u 17 sati. Kako je kazao, sama činjenica da su smanjene privredne aktivnosti uticat će na privredu.

“Samo cjelovit sistem mjera, od Centralne banke pa preko banaka u RS i vladinih mjera koje treba donijeti može da da rezultat. Danas ćemo imati sastanak u Predsjedištvu BiH da reagujemo i dajemo neke odgovore. Po Ustavu Predsjedništvo BiH je nadležno za rad Centralne banke. Ja ću predložiti da se ukine negativna stopa na sredstva iznad obavezne rezerve. Da se stopa obavezne rezerve smanji za pola, da bude pet posto. Time bi se oslobodilo oko 2,5 milijardi KM dodatnih likvidnih sredstava u BiH. To bi bitno uticalo na samu likvidnost banaka”, kazao je Dodik.

Uvjeren je da će druga dva člana Predsjedništva BiH prihvatiti ovaj prijedlog jer je to, u interesu banaka i u FBIH.

Ovo je težak period za sve, ovdje nema mjesta za paniku, ali ima mjesta za zabrinutost. Mogli ste sinoć da čujete dvije stvari koje su bile gotovo nemoguće da se dese prije pet godina, a to je da je Njemačka zatvorila svoju granicu prema Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj i da je EU donijela odluku da zabrani isporuku medicinskih sredstava i opreme izvan EU. To nas dovodi u poziciju da ne možemo da računamo na tu stranu, možemo da računamo da nam s te strane dođu virusi, a ne neka vrsta pomoći”, istakao je Dodik.

Nama se dešava to da jedan broj potpuno neodgovornih pojedinaca ignoriše sve apele i nekontrolisano se kretali prvih dana i šire taj virus. To se desilo sa čovjekom iz Srpca koji je u kombiju došao iz Njemačke i donio nam taj virus na taj način. To je potpuno neodgovorno.

Još je govorio i o angažovanju vojske u borbi protiv COVID-19.

“Radi se samo o angažovanju šatora i opreme u okviru šatora na graničnim prelazima za karantin. Vojska će biti samo angažovana da podigne te šatore”, rekao je Dodik

Popularni članci