5.8 C
New York
Monday, July 15, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

BiH se zadužuje za 330 miliona eura kod MMF-a

Lideri SDA, HDZ-a i SNSD-a u prisustvu entitetskih premijera, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i državnog ministra finansija nakon višesatnog sastanka sa zvaničnicima EU i MMF-a postigli su dogovor o aranžmanu u visini od 330 miliona eura kredita za borbu protiv krize izazvane koronavirusom.

Dogovor je postignut, a o detaljima sastanka i rješenju koji su postigli govorili su akteri.

Iako su dogovor o raspodjeli novca trebali po ustaljenoj praksi postići entiteti, “prste” je naknadno umiješao HDZ koji je tražio da se u dogovor “ugrade” i kantoni u Federaciji BiH što je predstavljalo potpuno novu praksu s obzirom da u dosadašnjim aranžmanima sa MMF-om to nikada nije rađeno.

Na kraju su se u proces uključili i predstavnici EU i MMF-a i Ambasade SAD-a u našoj zemlji te kumovali da se proces relaksira i odblokira te da se pošalje usaglašeno Pismo namjere.

Ovo pismo je u proteklim danima već potpisalo pet članova Fiskalnog vijeća, a to su premijer FBiH Fadil Novalić, guverner Centralne banke BiH Senad Softić, zatim predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te premijer RS-a Radovan Višković i ministrica finansija RS-a Zora Vidović. Potpise nisu bili stavili ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević.

Popularni članci