5.8 C
New York
Monday, June 24, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

BiH NIJE PARKING ZA EVROPU Radončić tvrdi da hitno treba naći način za DEPORTOVANJE MIGRANATA

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić je rekao da Unsko-sanskom kantonu neće dati pomoć za smještaj migranata u selo Lipa, kod Bihaća, te da hitno treba naći način da oni budu deportovani, jer BiH nije parking za Evropu.

– Moj stav je precizan. Juče sam direktoru Kancelarije za strance Slobodanu Ujiću uputio zahtjev u kojem tražim da mi se popiše 9.000 ili 10.000 ilegalnih ekonomskih migranata i da vidimo kako da ih deportujemo iz BiH – istakao je Radončić.

On je za FTV pojasnio da treba utvrditi ko od migranata pristaje na dobrovoljnu deportaciju i šta uraditi sa hiljadama migranata koji ne žele da pokažu identifikacioni dokument.

– To je ogromna bezbjednosni problem i ruši život naših građana. Ja kao ministar bezbjednosti tražim, iako se to neće dopasti ljudima iz Brisela, da svi ti migranti koji su došli iz bogatijih zemalja od BiH, budu deportovani – istakao je Radončić.

On je rekao da je zatražio i da te zemlje daju novac za avio-letove kojima bi migranti bili vraćeni u svoje zemlje.

– Mi nismo nehumani, ali mi ćemo sada imati 30.000, 40.000 ili 50.000 nezaposlenih, a da držimo deset hiljada ilegalnih migranata u punoj snazi. Da oni tu čekaju, a da mi budemo parking za Evropu. Neće moći – poručio je Radončić. Kada je riječ o povlačenja 330 miliona KM od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Radončić je rekao da se nada da će se za dan-dva u BiH naći rješenje i postići saglasnost u Savjetu ministara.

Radončić je rekao da je nepostizanje saglasnosti u Savjetu ministara o povlačenju sredstava MMF-a “bure u čaši vode” i da je riječ o 330 miliona evra.

– Osim 330 miliona evra i dodatnih 250 miliona evra koje daje EU i sa onim što smo kao poklon dobili od EU od 80.500, cifra se digne na milijardu i po koja je prijeko potrebna ovoj zemlji, pa i tim vladajućim elitama. Ja mislim da će se za dan dva naći čarobna formula da se to riješi – rekao je Radončić.

Radončić je rekao da je u pitanju rečenica dvije, te izrazio uvjerenje da će povlačenje sredstava MMF biti izglasano.

Osvrćući se na bezbjednosnu situaciju u doba epidemije virusa korona, Radončić je rekao da je BiH, što priznaje i Svjetska zdravstvena organizacija, kao bezbjednosni sektor uradila veliki, istorijski važan posao koji se možda sada i ne vidi.

– Međutim, ako uporedimo broj mrtvih u Španiji, Francuskoj, Americi i zemljama koje imaju mnogo više ljekara u procentu na broj stanovnika i mnogo bolje zdravstvene sisteme, situacija u BiH je u tom smislu veoma dobra. Mi imamo veoma mali broj mrtvih – rekao je Radončić.

Osvrćući se na mogućnost održavanja lokalnih izbora u BiH u oktobru, Radončić je ocijenio da su novi članovi Centralne izborne komisije BiH (CIK) izabrani nezakonito i da se radi o stranačkim ljudima Srpske demokratske stranke i Stranke demokratske akcije, te da sa takvim CIK nema poštenih izbora.

– Prvo treba obezbijediti elektronski popis birača, da se prestane sa praksom da mrtvi glasaju, da se 6.500 biračkih odbora mijenja noć uoči izbora. Tek kad se steknu ti uslovi treba ići na lokalne izbore – rekao je Radončić, koji je i lider SBB.

Popularni članci