5.8 C
New York
Tuesday, July 23, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

BiH će danas proglasiti vanredno stanje

Nakon što su entitetske vlade proglasile vanredno stanje i stanje nesreće, očekivanje se da bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici uraditi isto i na nivou BiH. 

Rečeno je ovo nakon jučerašnje sjednice Predsjedništva BiH kojoj su prisustvovali i predstavnici drugih institucija koje su na prvoj liniji u borbi protiv širenja koronavirusa.

Proglašenje vanrednog stanja na nivou BiH značilo bi pojednostavljenje procedura te pomoglo da se BiH efikasnije nosi s ovim problemom, rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović nakon jučerašnje sjednice.

Zatraženo je ograničavanje broja graničnih prijelaza preko kojih će prolaziti ljudi i roba kako bi se održao život i funkcioniranje, a konačnu odluku o tome trebalo bi također donijeti Vijeće ministara BiH.

Podržana je ideja da se na tim graničnim prijelazima uspostavi karantin i da se Oružane snage BiH stave u tu funkciju i one će biti odgovorne samo za to, a ostale stvari će uređivati druge nadležne institucije. 

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić izjavio je da Ministarstvo čeka odluku o tome na koje će lokacije biti angažirani pripadnici Oružanih snaga BiH i koja materijalna sredstva treba da se stave u funkciju zbog koronavirusa.

Kada je u pitanju dolazak stranih državljana u BiH odluka o tome će se svakodnevno ažurirati u smislu širenja pandemije na druge zemlje iz kojih je dolazak u BiH sada moguć.

Podsjetimo, sjednici Predsjedništva BiH su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministra BiH Zoran Tegeltija, državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac kao i premijeri FBiH i RS, Fadil Novalić i Radovan Višković.

(Avaz.ba)

Popularni članci