24 C
Novi Travnik
Srijeda, 4 Avgusta, 2021

Besim Belegić: Samir Palić će biti načelnik svih građana Novog Travnika

Predsjednik SDP Novi Travnik, Besim Belegić, govorio je za naš portal o aktuelnim političkim dešavanjima u Novom Travniku, podršci koju je njegova stranka dala Samiru Paliću i problemima sa kojima bi se trebao suočiti budući načelnik Novog Travnika.

Nove-info: Nakon brojnih “natezanja” na državnom nivou, evo lokalni izbori bi trebali biti održani u novembru ove godine. Šta generalno očekujete od ovogodišnjih izbora, kada je naša općina u pitanju?

Hvala Vama na izdvojenom prostoru da iznesem par stvari putem Vašeg portala!

Činjenica da je dovedeno u pitanje održavanje lokalnih izbora dovoljno govori o tome kakva je situacija u cijeloj državi. Žalosno je da smo duboko u mjesecu julu, a da još uvijek nemamo usvojen budžet na državnom nivou. Slična situacija je i u Novom Travniku. Vlast SDA I HDZ nije uspjela da se dogovori oko ključnog dokumenta za funkcionisanje općine. Razlika je samo u činjenici da načelnik može proglasiti budžet bez općinskog vijeća što je sa druge strane jako loše jer se zaobilaze potrebe lokalne zajednice koja bi se iznijela kroz javnu rasravu. Iskreno se nadam da će ovogodišnji izbori donijeti značajne promjene u odnosu snaga, prije svega u općinskom vijeću te da građani neće biti taoci sukoba trenutno dvije vladajuće opcije. SDP očekuje značajan rast broja vijećnika što će nam omogućiti da kvalitetnije i jače zastupamo interese stanovnika Novog Travnika.

Nove-info: SDP u Novom Travniku neće imati kandidata za načelnika pošto ste podržali Samira Palića, nezavisnog kandidata za načelnika. Šta je presudilo tim odlukama, prije svega da SDP uopšte ne kandiduje svog kandidata, a onda da se podrži baš Samir Palić?

Tačno je da je OO SDP BiH Novi Travnik odlučio da na predstojeće izbore ne ide sa svojim
kandidatom za načelnika. Na predstojeće izbore izaći ćemo sa jednom jakom listom sastavljenom, uglavnom, od mladih osoba uz nekoliko iskusnih kandidata, te na taj način ostvariti što bolji izborni rezuitat. Svjedoci smo da je veliki broj loših odluka doneseno upravo na sjednicama općinskog vijeća gdje vladajući nisu vodili računa o interesima građana. Tu prije svega mislimo na povećanje iznosa komunalnih taksi i sl.

Kada je u pitanju podrška gosp.-u Palić Samiru treba imati u vidu sljedeće. SDP BiH je donio odluku da neće koalirati sa nacionalnim strankama što znači da neće podržati ni njihove kandidate. Izuzetak je Srebrenica jer tamo imamo dva kandidata od kojih jedan od njih negira genocid, OO SDP BIH Novi Travnik se vodio tom odlukom SDP BIH te je prvi uslov da bi neki kandidat dobio našu podršku bio da nije član SDA i HDZ. Gosp. Samir Palić nije član nijedne od dvije navedene stranke te su se stvorili uslovi da se obave razgovori sa njim. Nakon razgovora sa njim shvatili smo da se naše i njegove ideje po pitanju razvoja naše općine poklapaju te smo odlučili da mu damo podršku. Ubijeđen sam da će Samir Palić biti načelnik svih građana Novog Travnika i da će relaksirati odnose u OV koji su trenutno na jako niskom nivou.

Nove-info: Je li bilo teško pronaći odgovarajućeg kandidata kojeg će podržati SDP, zajedno sa ostalim probosanskim strankama?

Ja to ne gledam na takav način. Činjenica je da su Samira Palića podržale i druge “probosanske” stranke. Svaka od stranaka ima svoje razloge zbog kojih je podržala njegovu kandidaturu. Već sam rekao, mi smo podržali Palića prije svega jer nije član nijedne nacionalne stranke a onda i zbog njegovih ideja koje se poklapaju sa našim. Samira Palića nije trebalo tražiti. On živi tu sa nama u Novom Travniku. Možda je manje poznat široj javnosti, all siguran sam kad ga ljudi upoznaju da će vidjeti da se radi o poštenom čovjeku koji u svojoj biografiji nema mrlja i koji zaslužuje da vodi našu općinu nakon općinskih izbora ove godine.

Nove-info: Političke stranke sa hrvatskim predznakom izaći će sa jednim kandidatom. To je očigledno bila namjera i probosanskih stranaka, ali kandidatura nekoliko bošnjačkih nezavisnih kandidata govori da će ipak biti “rasipanja” glasova. Kako komentarišete to?

Naša namjera nije bila da se stavljamo na bilo koju stranu po kriteriju koji ste Vi naveli iako jedan politički subjekt nastoji to tako da predstavi. Stvari treba posmatrati onakvim kakve one zaista jesu. Svi znamo da vlast u Novom Travniku već 12 godina čine SDA i HDZ. To je neraskidiva koalicija kojoj je bitno da je načelnik iz jedne od te dvije stranke jer druga, kroz presjedavajućeg OV, ide u paru. Od samog starta nama je bilo bitno da kandidat nije član nijedne od te dvije stranke. Kroz kandidaturu Samira Palića mi smo ostvarili cilj. Ja ne želim da ulazim u to koji su motivi drugih političkih subjekata koji su podržali njegovu kandidaturu. Samir Palić ima našu podršku i imat će je i nakon 15. novembra sve dok bude radio u interesu svih građana Novog Travnika. Ukoliko Samir Palić izigra naše povjerenje i povjerenje stanovnika naše općine, SDP će automatski tražiti da mu se izglasa nepovjerenje i ide u nove izbore za načelnika naše općine. Što se tiče drugih kandidata ne bih da ih komentarišem, moj cilj je da Samir Palić osvoji potreban broj glasova i da ga 15. novembra proglasimo načelnikom naše općine.

Nove-info: Kakva su Vam očekivanja od budućeg načelnika? S kojim problemima općine bi se trebao prvo suočiti i riješiti ih?

Siguran sam da gosp. Samir Palić ima plan kako rješavati probleme u našoj općini. Od načelnika očekujem da uspostavi sistem uravnoteženog infrastrukturnog razvoja cijele općine bez favorizovanja bilo kojeg njenog dijela i time pokaže da je uistinu načelnik svih njenih građana.

Postoje 4 ključna problema koji se nalaze pred budućim načelnikom a to su: vodosnabdijevanje, sanacija vodovoda s ciljem smanjenja gubitaka, kanalizaciona mreža, deponija i odvoz smeća, trenutno rješenje je jako skupo, sistem daljinskog grijanja i otopljavanje stambenih prostorija

Načelnik će se morati pozabaviti i poslovanjem javnih preduzeća kojim je općina osnivač i njihovim dovođenjem u stanje samoodrživosti.

Njegov najveći uspjeh će biti ako uspije relaksirati odnose u općinskom vijeću jer bez podrške vijećnika neće biti moguće praviti iskorak u razvoju općine.

Nove-info: Šta biste za kraj, kao predsjednik SDP-a Novi Travnik, poručili glasačima?

Glasačima u Novom Travniku bih poručio da 15. novembra izađu na izbore i iskoriste svoje pravo, da ne nasjedaju na priču o tome kako jedan narod ugrožava drugi jer u konačnici svi smo mi ugroženi ukoliko imamo nesposobnu vlast kojoj je jedini uslov za formiranje raspodjela funkcija.

Svim našim sugrađanima želim dobro zdravlje, da nas sve zaobiđe ovo zlo u vidu COVIDA-19, i da nam upravo ova pandemija bude motiv da gradimo dobre i prijateljske odnose jer samo na taj način možemo ići naprijed i stvarati uslove da naša mladost ne napušta naš grad tragajući za boljim životom.

(Nove-info)

popularno

Važna obavijest iz Zavoda za javno zdravstvo SBK

Slijedom dolaska većih količina cjepiva, kao i najave kontinuiranog dolaska istih, Zavod za javno zdravstvo SBK u suradnji sa domovima zdravlja sa...

Javni oglas za prodaju zemljišta u ulici Kulina Bana

JAVNI OGLAS o prodaji neizgrađenog građevnog zemljišta radi izgradnje individualnog stambenog objekta putem Javnog nadmetanja – licitacije, u ulici Kulina Bana u...

Danas radari na dvije lokacije u Novom Travniku

Najavljene radarske kontrole za 04. 08. 2021. -PS NOVI TRAVNIK 08:00 do 09:30 sati M-16.4 Stojkovići (BP Ti-Oil)10:30 do...

MIZ Novi Travnik: Konkurs za prijem imama u džemat Lisac

Medžlis islamske zajednice Novi Travnik raspisuje konkurs za prijem imama, hatiba i mualima u džematu Lisac, MIZ Novi Travnik.
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!