5.8 C
New York
Tuesday, May 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Bećirović traži informaciju: Šta je Pravobranilaštvo BiH poduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine

S obzirom na nastavak antidejtonske i antiustavne politike predsjednika bh. entiteta RS-a Milorada Dodika, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović zvanično je zatražio od Pravobranilaštva BiH informaciju o tome šta je kao mjerodavna državna institucija Bosne i Hercegovine poduzelo u pogledu pravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa države Bosne i Hercegovine u vezi s izvršenjem konačnih i obvezujućih odluka Ustavnog suda BiH koje se odnose na neustavno i nezakonito reguliranje državne imovine bh. entiteta RS, saopćio je Bećirovićev Kabinet.

– U cilju pоduzimanja mjera krivičnopravne zaštite državne imovine i imovinskih interesa Bosne i Hercegovine pred nadležnim Tužilaštvom BiH, član Predsjedništva BiH Bećirović zahtijeva od Pravobranilaštva BiH, pozivajući se na Zakon o Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine, cjelovitu informaciju o poduzetim mjerama iz svoje nadležnosti na izvršenju konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH.

Državna tijela Bosne i Hercegovine moraju početi striktno provoditi zakonski određene nadležnosti i obaveze. Odgovorne osobe u Pravobranitlaštvu BiH, kao i u drugim mjerodavnim državnim institucijama, primaju plaće od građana Bosne i Hercegovine da bi štitile imovinske interese države, a ne spavale pred očiglednim antiustavnim i nezakonitim radnjama pojedinih predstavnika bh. entiteta RS – saopćeno je.

Zahtjev člana Predsjedništva BiH Bećirovića se, dodaju, posebno odnosi na izvršenje odluka Ustavnog suda broj: U-1/11, U-8/19, U-9/19, U-4/21, U-4/20, te U-10/22.

– Podsjetimo, Ustavni sud je 2. marta 2023. godine “u plenarnom sazivu, u predmetu broj U-5/23, rješavajući zahtjev Denisa Bećirovića, člana Predsjedništva BiH, i drugih, za donošenje privremene mjere” donio privremenu mjeru kojom je van pravne snage stavio najnoviji Zakon o nepokretnoj imovini bh. entiteta RS do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o podnesenom zahtjevu kojom će utvrditi da sporni zakon nije u suglasnosti s članom I/1, člankom III/3.b), članom IV/4.a) i e) i članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine.

Neupitna je ustavnopravna činjenica da državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini. O državnoj imovini Bosne i Hercegovine ne može biti političke trgovine. To je svetinja i ona pripada državi Bosni i Hercegovini. Nikakve prijetnje Milorada Dodika ne mogu promijeniti tu činjenicu – saopćeno je iz Bećirovićevog Kabineta.

Popularni članci