Američki državni sekretar najavio vojnu pomoć BiH

5879

Američki državni sekretar Antony Blinken u četvrtak je boravio u nenajavljenoj posjeti Kijevu, dok je Bidenova administracija najavila novu vojnu pomoć od više od 2,8 milijardi dolara za Ukrajinu i druge evropske zemlje kojima prijeti Rusija, među kojima je i Bosna i Hercegovina, javlja Glas Amerike.

Na sastanku sa visokim ukrajinskim zvaničnicima, među kojima je bio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, Blinken je saopštio da je Bidenova administracija informisala Kongres o namjeri da “izdvoji 2,2 milijarde dolara dugoročne vojne pomoći za Ukrajinu i još 18 zemalja – uključujući NATO članice i regionalne bezbjednosne partnere – koje su potencijalno u opasnosti od buduće ruske agresije”.

“Predsjednik Biden je jasno poručio da ćemo podržavati ukrajinski narod dok god je potrebno. Ponovio sam tu poruku predsjedniku Zelenskom i njegovom timu danas u Kijevu, koji je i dalje – i ostat će prijestonica suverene, nezavisne Ukrajine”, naveo je Blinken u saopštenju.

Na sastanku sa ukrajinskim predsjednikom, Antony Blinken je rekao da je u posjetu došao u “ključnom trenutku” za Ukrajinu i ocijenio da se pokazuje da je kontraofanziva ukrajinskih snaga na jugu efikasna, prenijela je agencija Reuters pozivajući se na novinara koji je bio prisutan na sastanku.

Zelenski je naveo da je Ukrajina zahvalna Sjedinjenim Državama na “ogromnoj podršci” koja, kako je naveo, pomaže zemlji da “vrati naše teritorije i zemlju”. Blinken se sastao i sa šefom diplomatije Dmitrom Kulebom i posjetio dječju bolnicu, gdje je obišao djecu povrijeđenu u ruskim napadima.

Ako Kongres, kao što se očekuje, odobri planiranu pomoć od 2,2 milijarde dolara, oko milijardu će biti izdvojeno za Ukrajinu, a ostatak će podijeliti Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Češka, Estonija, Gruzija, Grčka, Kosovo, Letonija, Litvanija, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, saopšteno je iz State Departmenta, prenosi agencija AP.

To će pomoći tim zemljama da “spriječe i da se brane od prijetnji po njihov suverenitet i teritorijalni integritet” jačanjem njihove vojne integracije sa NATO-m i suprostavljanjem “ruskom uticaju i agresiji”, saopšteno je iz State Departmenta.

“Ova pomoć još jednom pokazuje našu nepokolebljivu posvećenost budućnosti Ukrajine kao demokratske, suverene i nezavisne države, kao i bezbjednosti naših saveznika i partnera širom regiona”, navodi se u saopštenju.

Nemenovani zvaničnik State Departmenta, koji se obratio novinarima u Poljskoj uoči Blinkenove posjete Ukrajini, rekao je da je cilj bezbjednosne pomoći da se “pokuša osigurati da Ukrajina bude uspješna u kontraofanzivi”.

Povratak teritorije, trenutno pod ruskom okupacijom, ojačao bi poziciju Ukrajine u potencijalnim budućim pregovorima o okončanju rata, saopštili su zvaničnici State Departmenta.

“Usredsređeni smo na to da pomognemo da Ukrajina pobijedi u ratu i pružamo vojnu pomoć da bi, kada dođe dan da se pregovara o rješenju, Ukrajina bila u najjačoj mogućoj poziciji“, rekao je visoki zvaničnik SD-a.

Blinken je posjetio Kijev uoči redovnog zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i okupljanja svjetskih lidera što će, kako ističu američki zvaničnici, biti prilika da se potvrde principi iz povelje UN-a o suverenitetu i teritorijalnom integritetu.

Američki državni sekretar će otputovati u petak u Brisel da bi dodatno osnažio podršku američkih saveznika za Ukrajinu, dok se Evropa suočava sa visokim cijenama energenata i mogućim nestašicama zbog smanjenih isporuka ruskog gasa, naveli su zvaničnici. Planirano je da Blinken i generalni sekretar NATO-a održe zajedničku konferenciju za novinare.