5.8 C
New York
Tuesday, May 21, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Ako ste skloni alergijama lakše ćete se zaraziti koronavirusom

U vrijeme kada pandemija koronavirusa u mnogim evropskim zemljama dostiže svoj vrhunac, kreće i sezona alergija.

tručnjaci upozoravaju da alergije mogu utjecati na naš dišni sistem i učiniti ga krhkijim, zbog čega bi se oni skloni alergijama mogli lakše zaraziti koronavirusom ili razviti teže simptome, piše CNN.

– Kada dobijete alergiju, u vašem tijelu dolazi do upalnih procesa. Na primjer, ako ste alergični na polen i udahnete ga kroz nos, on će vas početi svrbjeti. Curit će vam iz nosa i doći će do drugih manjih upala koje mogu oslabiti vaš imunitet i olakšati prodor virusu Covida-19 – rekla je ljekarka Lejki Vrajt (Lakiea Wright) koja je na specijalizaciji za alergije i imunologiju u Brighamu i bolnici u Bostonu.

Ako umanjite stvaranje sluzi ili drugih upala, to će pomoći vašem tijelu da se lakše nosi s nekim drugim bolestima; poput neke virusne bolesti koja bi također stvorila upalu – rekao je pedijatar Mat Dougherti (Matt Dougherty) specijaliziran za liječenje astme i alergije kod djece u medicinskoj ustanovi “Esse Health” u Sent Luisu.

Šta možete učiniti?

Ako ste skloni alergijama za vrijeme proljeća, stručnjaci smatraju kako bi bilo dobro što prije poduzeti mjere opreza kako biste održali svoja pluća zdravima.

– Pokušajte se što manje izlagati uzročnicima alergija i počnite uzimati lijekove već sada kako biste umanjili simptome alergije što je više moguće i time spriječili stvaranje sluzi ili nastajanje upala – preporučio je Dougherti. 

Popularni članci