5.8 C
New York
Friday, June 14, 2024
spot_img

Najčitanije ove sedmice

Povezani postovi

Ako se po jutru dan poznaje 2020. godinu nećemo pamtiti po dobrom

Januar mjesec gotovo je prošao, ali sa sobom je donio dosta toga negativnog kada su u pitanju dešavanja u svijetu.

Sami početak godine prošao je u znaku političkog obračuna sa smrtnim ishodom između Irana i SAD-a.

Na inicijativu Donalda Trumpa u jednom napadu američkih vojnika kod bagdadske zračne luke u Iraku ubijen je drugi najmoćniji čovjek Irana, general Kasem Sulejmani. Trump je par dana nakon smrti generala izašao pred medije i izjavio kako je on bio taj koji je naručio ubistvo.

Trump je kazao kako se moralo desiti ubistvo Sulejmanija zbog sigurnosti američkih vojnika na tom području. Sulejmanije i prije svih ovih dešavanja pretio Americi i Trampu, forsirajući priču kako je Iran veća i jača sila od Amerike.

Prvi čovjek Irana Ayatollah Kamenei izjavio je kako će Amerika žestoko odgovarati za ubistvo generala Sulejmanija.

Par dana poslije, Iran je balističkim raketama napao bazu američke vojske u Iraku. U tom napadu nije bilo mrtvih, a Trump je najavio kako se Iran polako povlači jer je i sam svjestan kako ne može parirati Americi koja, kako kaže Trump, ima najspremnije vojnike bilo gdje u svijetu. Američki predsjednik povećao je cijenu goriva Iranu.

Danas, 20-ak dana nakon tih događaja, sve se smirilo. U to vrijeme, u svijetu je bilo priče kako bi moglo doći do Trećeg svjetskog rata. Ipak, nama koji ovo pratimo sa strane i preko društvenih mreža, ostat će vječita enigma da li je ovo bio klasični sukob iza kog su bili politički interesi, ili su Amerika i Iran zaista na ratnoj nozi.

Druga stvar je korona virus koji je prije par dana “pogodio” stanovništvo kineskog grada Wuhan.

U roku od jednog dana ulice jednog od najvećih gradova u Kini postale su prazne. Korona virus pogodio je stanovništvo tog grada, a razlog i sama spoznaja odakle je virus stigao još je nepoznanica. Sumnja se na životinje u kojima taj virus ustvari cirkuliše, poput mački, šišmiša ili kamila.

Više od 2000 ljudi zaraženo je korona virusom, a 60ak njih je umrlo. Simptomi podsjećaju na one nalik običnoj gripi, ali ponašanje zaraženih osoba izgleda doista zastrašujuće.

Tokom dana došlo je do informacija kako se korona virus pojavio i u Njemačkoj. Stručnjaci iz medicinskog sektora upozoravaju kako je moguć prijenos sa čovjeka na čovjeka.

Sami kraj januara 2020. godine, nažalost, pamtit će se po nesreći u kojoj je legendarni Kobe Bryant izgubio život.

U 41. godini života na vječni počinak otišao je jedan od najboljih košarkaša svih vremena, zvijezda Los Angeles Lakersa Kobe Bryant.

26.1. ostat će upamćen po helikopterskoj nesreći u kojoj je život izgubio Kobe Bryant, njegova ćerka, te još osam putnika.

Pet puta prvak NBA lige, MVP lige, osamnaest puta all star zauvijek je napustio svijet u kom je napravio sve ono o čemu sanja svaki profesionalni košarkaš. Pored košarkaških uspjeha ostat će upamćen po svojoj inteligenciji, te citatima koji nikoga nisu ostavljali ravnodušnim.

Bilo kako bilo, valjda će mjeseci pred nama donijeti ljepše stvari u kojima će se sivilo januara brzo utopiti.

Popularni članci