13 C
Novi Travnik
Petak, 22 Oktobra, 2021

Haris ef. Amidžić: Ramazan je škola bogobojaznosti, a Bajram porodični blagdan

Povodom završetka ramazana i dolaska muslimanskog praznika Bajrama razgovarali smo sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Novi Travnik, Harisom ef. Amidžićem.

Haris ef., prije svega hvala Vam na izdvojenom vremenu za ovaj intervju. Možete li nam za početak kazati kako je protekao ramazan u Novom Travniku shodno situaciji i mjerama koje su bile ili su još uvijek na snazi?

Bismillahi ve-s-selamu ala resulillah. Nakon zahvale Allahu dž.š. i salavatu na poslanika s.a.v.s. evo želim i vama da se zahvalim na inicijativi za ovaj intervju, za vaše izvještavanje i informisanje naše javnosti o aktuelnim dešavanjima na prostoru naše Općine, molim Allaha, dž.š. da vam podari uspjeha u životu i radu. Ramazan je izvanredan mjesec i izvanredna prilika, a evo godine, taj izvanredni mjesec je bio u vanrednim okolnostima. Ništa se ne dešava bez Allahove dž.š. odredbe, pa tako ni ova situacija u kojoj smo se našli i iskušenje u koje smo dovedeni. Na prvu je to izgledalo kao nešto što je loše po nas. Međutim, u svemu što Allah, dž.š. odredi krije se i mnogo dobra, samo zavisi da li mi to nekada prepoznamo ili ne. U ovoj situaciji koronavirusa bilo je hajra za cijeli ummet, pa i za nas u Novom Travniku. Ramazan smo dočekali, pa možda prvi put u posljednjih nekoliko godina, bez kladionica, kafana, diskoteka, nargila barova… Tj. bez svih onih mjesta u kojima je omladina provodila, pa nažalost i uz ramazan, svoje vrijeme. Ovaj ramazan po tom je bio poseban. Otprilike pola ramazana smo bili ograničeni kada je u pitanju posjeta džamijama. Naši imami i nekolicina vjernika održavali su život u džamijama, ali eto nakon ublažavanja određenih mjera, naše džamije su ponovo bile otvorene za vjernike. Tada smo se vratili u džamiju, naravno opet pod posebnim okolnostima poštujući mjere fizičke distance, nošenja maski, rukavica, serdžada – tj. svega onog što su zahtijevale nadležne institucije, a prije svih Rijaset IZ koji je svojim upustvima od samog početka na najadekvatniji način odgovorio vanrednoj situaciji i okolnostima u kojima smo se našli.

Često možemo čuti da “Bajram nije kao nekada”. Jesu li muslimani u Novom Travniku zadržali taj tradicijski duh obilježavanja Bajrama?

Više ništa nije kao nekada, pa ni Bajrami. Nažalost, pod plaštom modernog mi se sve više udaljavamo od onog tradicionalnog, smatrajući da je ono nazadno, a da sve što je novo i bolje. Naravno da to nije tako, te da su oni Bajrami koji su se obilježavali u krugu naših porodica, te posjetama rodbini i prijateljima bili ispunjeniji za sve nas. Bili su ljepši i vrijedniji od ovih Bajrama danas koji su se nažalost sveli na to da razmišljamo u kojem objektu ćemo ga proslaviti. Ne postavlja se pitanje da li je to u skladu sa šerijatom, da li je sa tim Allah, dž.š. zadovoljan. Bajram je poseban u tom smislu jer izlazimo iz jedne velike sezone ibadeta, ramazanskog ibadeta. Zato bi Bajram trebao da odiše bogobojaznošću vjernika i da svi našu postupci budu u kontekstu bogobojaznosti. Bajrame treba da proslavimo, ali na dostojanstven način. Bez stvari sa kojima Allah, dž.š. nije zadovoljan. Bez konzumiranja alkohola ili uz muziku u diskotekama, što ne liči i nije prikladno jednom muslimanu, a kamoli vjerniku koji je ispostio mjesec ramazan i na taj način savladao svoje strasti.

Drugi dan ramazanskog Bajrama obilježava se kao Dan šehida. Na koji način će se obilježiti u našem gradu?

Mi svake godine u svakom našem džematu na jedan dostojanstven način obilježimo ovaj dan obilaskom mezarluka i porodica šehida, zatim učenjem Jasina i dove. Tako će ako Bog da biti i ove godine. Ovdje na centralnom šehidskom obilježju se položi cvijeće i prouči Fatiha. Obzirom da su u mezarju u Kasapovićima ukopani šehidi uže gradske jezgre, najprije obiđemo to mezarje i proučimo dovu, a nakon toga mezarje u Isakovićima. Ove godine, naravno, sve ovo će se provesti uz poštivanje mjera fizičke distance, nošenja maske i sl. Dobili smo upute kada je u pitanju obilježavanje Dana šehida, tako da ćemo i ove godine ovaj dan obilježiti na dostojanstven način.

Šta možemo očekivati nakon Bajrama u pogledu situacije, da li ste zadovoljni vjerskim aktivnostima, odzivom vjernika i pridržavanjem mjera?

Ono što slijedi nakon ramazana i Bajrama će sigurno biti bremenito i teško vrijeme za sve građane naše države. Naravno, mi nismo niti možemo biti isključeni od globalnih dešavanja u svijetu. Očekuje nas jedno teško vrijeme u smislu finansijske krize. Našim sugrađanima mogu poručiti to da je vjera ta ustvari koja motiviše čovjeka da prebrodi sve probleme, pa i finansijske. Očekujemo da će poslije Bajrama biti ukinute te mjere fizičke distance. U našoj tradiciji klanjanja u džematu je da su saffovi zbijeni. Sada je situacija takva da su oni razmaknuti zbog poštivanja tih mjera fizičke distance i nadamo se da će ukidanjem zabrane javnog okupljanja u Federaciji BiH biti dozvoljeno da naši saffovi budu zbijeni i da se naše aktivnosti odvijaju u normalnim okolnostima, te da ćemo Kurban-bajram dočekati u jednom potpuno drugačijem svijetlu. Ako do toga i ne dođe treba biti zadovoljan Allahovom odredbom, te Ga moliti za izlaz iz svake situacije.

Za kraj, koja bi bila Vaša bajramska poruka za sve vjernike u Novom Travniku, ali i šire?

Ramazan je bio škola bogobojaznosti za sve vjernike. Baš kao što je Uzvišeni kazao da je post propisao da bi bili bogobojazni. Sebi i svim sugrađanima Novog Travnika nakon ramazana oporučujem bogobojaznost. Kada studenti izađu iz svoje škole za njih tek počinje misija. Za nas ramazan nije završetak misije, niti je naša posjeta džamiji završetak misije. Kada izađemo iz džamije za nas misija tek počinje i tada svi treba da primijete na nama da smo bili u ramazanu, da smo ga ispostili i da smo postali bogobojazni, tj. Allaha, dž.š. svjesni. Da u svakoj situaciji znamo da nas Allah, dž.š. vidi, iako mi njega ne vidimo. Dok sjedimo, dok ogovaramo i pričamo o drugima koji nisu tu prisutni, dok kidamo rodbinske veze ili povisimo ton na naše roditelje. U svim tim situacijama trebamo biti svjesni da nas Allah dž.š. motri i da su meleci čuvari prisutni i zapisuju ono što radimo. Molim Allaha, dž.š. da naši vjernici Bajram dočekaju u krugu svojih porodica, u zdravlju veselju i rahatluku. Molim Allaha, dž.š. da primi naše ramazanske ibadete, naš post, sadekatul-fitr , zekat i naše slušanje i učenje Kur'ana. Da iz ramazana izađemo bolji ljudi, te da nakon Bajrama ne napustimo naše džamije. Jer Gospodar ramazana je Gospodar svih 12 mjeseci. Molim Allaha, dž.š. da olakša vrijeme koje je ispred nas, da nas opskrbi odakle se ne nadamo i da nam da izlaz iz svake situacije, a to će Uzvišeni dati onima koji Ga se budu iskreno bojali. Na kraju, u svoje lično ime i u ime Medžlisa Islamske zajednice Novi Travnik želim svim muslimanima Novog Travnika, Bosne i Hercegovine i šire čestitati Bajram riječima Tekabbelallahu minna ve minkum, i riječima Bajram Šerif Mubarek Olsun.

(Nove-info.com)


popularno

Penzioneri iz SBK najavljuju moguće proteste

Penzioneri Srednjobosanskog kantona, kao i svi penzioneri u Federaciji BiH, Dan penzionera ove godine dočekuju u veoma teškom položaju. Penzije nisu povećane...

Novi Travnik: Radari najavljeni na četiri lokacije

Radarske kontrole za danas su najavljene na četiri lokacije, i to: 09:00-10:00h Vodovod OŠ 10:30-11:30h Rankovići

Novotravničanin Abaz Mandžuka novi direktor bugojanskog Binasa

Abaz Mandžuka je jučer imenovan za novog v.d. direktora bugojanskog Binasa. Imenovala ga je Vlada Federacije BiH na jučerašnjoj sjednici. Rođen je...

Pohod u Travnik mališana iz obdaništa “Sultan Fatih”

Povodom obilježavanja rođenja Poslanika Muhammeda, a.s., mališani obdaništa "Sultan Fatih" su prodefilirali sunčanim ulicama Travnika. Tom prilikom su...
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se
error: Za preuzimanje sadržaja javite se redakciji portala!