-3 C
Novi Travnik
Utorak, 2 Marta, 2021

Ništa isto nije kao prije

Nisam ni znao da je svijet danas ovaj đavo spopao do neki dan, reći mi Mujo pušeći cigaretu na verandi, sjedeći na staroj sećiji u francuskoj kapi, u poznoj starosti. Priča mi dalje: nedavno mi sin donosi nekoliko vreća brašna i kaže mi da će biti duga i teška zima. Ja mu govorim da će biti prava, jer jesen je onakva kao nekada – ali neće biti duga, neće biti puno snijega, hladno hoće. Drugi dan kod doktora krenuo kad mi daju masku da stavim, a ja ne znam šta ću sa njom. Rekoše mi da moram, da je korona neka. Nikad čuo za to, jer nemam televizor u kući, šta će mi – samo se bih se sekirao gledajući vijesti. Otkako nikud ne idem, a par mjeseci mi niko ne dolazi – tek neki dan saznadoh razlog. Svi se boje tog virusa. Sam sebi rekoh, slušajući ovog divnog čovjeka, kako je njemu divno, i kako je on oličenje života u kojem vlada mir i samo njegov svijet.

Nije se odavno zapamtilo, niti čulo da su supružnici, u devetoj deceniji života, u drugom dijelu Bosne, u našoj Hercegovini preselili na bolji svijet u tri dan. Prvo je Nezir u petak Gospodaru se vratio, a njegova Naza u ponedjeljak. Živjeli su tiho i skromno u malom selu maloga gradića u Hercegovini. I na hadž su išli, i djecu odgojili i othranili – sve od svog rada na hercegovačkom kršu. Razmišljam u sebi: Bože dragi, njihove sudbine. Bože dragi, Tvoje odredbe! Šezdeset godina su zajedno bili, život zajedno podnosili – i zajedno se, u nekoliko dana, Gospodaru vratili. Odoše naši stari ljudi. Kao da sa njima polahko ode i bosanski duh utkan u svaku njihovu boru na čelu, u njihovu sijedu kosu i lijepu riječ.

Već je skoro šest godina kako stara majka Nezira živi bez svoga Aliije. Sama, u svojoj kući, u maloj toploj sobici svaki dan mašta, kaže mi. Maštam o djeci svojoj i čekam telefon da zazvoni, da im glas čujem. O unucima, i sve gledam na vrata kad će mi neko od njih doći. Dođu mi, kaže, često i vidim sreću pa se sjetim svoga Alija. Eh, kako bi i on bio sretan da ih vidi – udali se, poženili se naši unuci. Sretna sam jer smo ja i Alija uspjeli u životu – djeca naša rodiše i odgojiše fino, sve onako kako smo i govorili, i kako smo ih učili, djecu – pa eto tih svako malo da mene obiđu. Ja maštam i da Aliju vidim na onom svijetu, da i tamo sretni budemo kao i ovdje. I tamo okupljeni oko naše čeljadi, djece i unučadi – pa da pričamo, kao nekad ja i on, da se razgovorimo. Još malo, ako Bog da, idem ja njemu da se pridružim.

Današnji svijet je čudno mjesto. More nepotrebnih informacija dolazi do nas, nekakvo crnilo svuda i sa svih strana se polahko provlači u našim glavama, a mi zbunjeni i uplašeni ne znamo šta ćemo i kako ćemo. Nema mira u srcu, nema mira u glavi – stalno neka uplašenost. Omladina kao bez glave, ne zna ni gdje će ni kako će. Stari ljudi, duh Bosne nam polahko nestaje, sasvim neprimjetno. A u njima i njihovim pričama se krije životni moto – graditi, raditi i bogobojazan biti. Svako ima svoju nafaku, i nikoga neće ona mimoići. I, eto, ti mira u kući, mira u duši i ljepote u svijetu. Nama od ovoga svijeta ne treba ništa drugo do mir u duši i čista savjest. Teško je danas naći mladog čovjeka sa takvim osobinama. Jer, nema naše starine – njihov put ne slijedimo. Nema mira kao nekada – jer ništa nije isto kao prije.

Piše: Nermin Čakić

popularno

Velika zastava Bosne i Hercegovine zavijorila se iznad Opare!

I dok stotine fotografija i video snimaka sa istaknutim državnim simbolima kruže društvenim mrežama ovog ponedjeljka u Bosni i Hercegovini, a sve...

Novi Travnik – Polaganjem cvijeća obilježen Dan nezavisnosti

Povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, predsjedavajući OV Novi Travnik Selver Zukić, zamjenik predsjedavajućeg OV Senad Džaja, predsjednici klubova SDA,...

NK Brekovica porazila Novi Travnik na Gradskom stadionu

Danas je na gradskom stadionu odigrana prijateljska utakmica između naše ekipe, i ekipe NK Brekovica.Nakon sjajne utakmice protiv NK Travnika, moramo reči...

Nakon pada sa skele mladi Novotravničanin izgubio bitku za život

Kako prenosi Centralna.ba jučer je u Mostaru preminuo mladi novotravničanin Čorbeg Admir, koji je preminuo od posljedica pada sa skele.
8,536PratiocaLajkajte
785SljedbenikaPratite
4PretplatnikaPretplati se